Diyarbakır'da Hristiyanlığı kabul eden ilk Romalıların kullandığı kilise ortaya çıktı.
Diyarbakır’ın Zerzevan Kalesi’nde 2014 yılında başlatılan arkeolojik kazılar sürüyor. Devam eden kazı çalışmalarında toprak altında bir yeraltı kilisesi gün yüzüne çıktı. Kilisenin Roma’da çok tanrılı dinden Hıristiyanlığa geçildikten sonra tespit edilen ilk ibadethane olduğu belirtiliyor. Kilisenin duvarlarında Aramice yazılara rastlandı.
Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kazılarda tamamen toprak altında bir ibadethane bulduklarını ifade ederek, “Buraya ‘yeraltı kilisesi’ ya da ‘yeraltı ibadethanesi’ diyebiliriz. KiliseninRoma’da çok tanrılı dinden Hristiyanlığa geçildikten sonra tespit edilen ilk ibadethane olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Vaftizhaneden kiliseye…
İbadethanenin bazı bölümlerine işlenmiş haçlar görüldüğünü ifade eden Coşkun,
“Vaftiz havuzunu da ana kayada yapmışlar. Biraz büyük vaftiz havuzu. Hristiyanlığa ilk geçenlerin yaşı büyük olduğu için vaftizhaneyi dışarıya büyük bir havuz olarak inşa etmişler. Daha sonra Hristiyanlığa geçenlerin sayısı artınca bu kiliseyi inşa etmişler.
Askerlerin ve burada yaşayan sivil halkın ibadet edebileceği daha büyük bir kilise ise ulaştığımız kiliseden yaklaşık 150 yıl sonra inşa edilmiş.” dedi.