Cem Karaca'nın NFT portresi davasındaki karar Türkiye'de ilk oldu

Usta sanatçı Cem Karaca'nın bir portresinin ünlü NFT satış platformu 'Open Sea' üzerinden satılacağını öğrenen Emrah Karaca dava açtı. Mahkeme Karaca'nın lehine karar verirken yargılama süreci de devam ediyor. Av. Gökçe, “Bu karar bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de NFT ile ilgili verilen ilk ihtiyati tedbir kararı. Hatta karar, dünyada bir örnek olabilecek nitelikte" dedi.

Anadolu rock müziğinin efsane ismi Cem Karaca'nın bir portresi ünlü NFT satış platformu 'Open Sea' üzerinden satışa sunulacaktı. Bu durumu öğrenen usta sanatçının oğlu Emrah Karaca, Av. Görkem Gökçe aracılığı ile İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Dosya kapsamında alınan bilirkişi raporunda Yiğit Mohaç Yücel’in NFT olarak satışa sunduğu portrenin Cem Karaca’nın bir fotoğrafından yola çıkılarak hazırlandığı ve Cem Karaca’nın dış görünüşünün ticarileştirildiği, bu nedenle davalının fiillerinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu ve kişilik haklarını ihlal eder nitelikte olduğu sonucuna ulaşıldı.

Sitelere erişim engeli ve platformda satışın engellenmesi kararı

Bunun üzerine mahkeme, Cem Karaca’nın portresinin izinsiz olarak kullanıldığı internet sitelerine erişimin engellenmesine ve Opensea isimli platformda yer alan, NFT formatında satışa sunulan Cem Karaca portresinin satışının engellenmesine karar verdi.

'Türkiye’de NFT ile ilgili verilen ilk ihtiyati tedbir kararı'

Karara ilişkin açıklamalarda bulunan Av. Görkem Gökçe, bunun bir mihenk taşı olduğunu belirterek “Bu karar bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de NFT ile ilgili verilen ilk ihtiyati tedbir kararı. Hatta karar, dünyada bir örnek olabilecek nitelikte. Çünkü NFT’ler hakkında henüz tüm dünyada hukuki olarak birtakım belirsizlikler bulunmasına ve bu konuda çok az örnek olmasına rağmen mahkemenin teknoloji çağına uygun hareket ederek olaydaki ihlali durdurmaya karar vermesi, yargının bu tür konularda güçlü bir refleksinin bulunduğunu gösteriyor” dedi.

'Mahkeme, bir malvarlığı değeri olduğunu kabul etmiş oldu'

Kararın NFT’lerin hukuki niteliği konusundaki önemine de değinen Av. Görkem Gökçe “NFT’lerin hukuki niteliği oldukça tartışmalı olmakla birlikte mahkeme bu kararı ile NFT’lerin icra hukukuna konu olabilecek bir malvarlığı değeri olduğunu kabul etmiş oldu. Karar lehimize olmakla birlikte henüz bir tedbir niteliğinde olup, yargılamanın devamını heyecanla takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kültür Sanat Haberleri