Yazar Aziz Nesin ölümünün 20’nci, doğumunun 100’üncü yılında kurucusu olduğu Nesin Vakfı’nda düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Türkiye edebiyatında başta mizah olmak üzere birçok alanda verdiği eserlerle unutulmazlar arasına giren Aziz Nesin 20. ölüm yıldönümü ve 100. doğum gününde Çatalca’daki Aziz Nesin Vakfı Çiftliği’nde anıldı. Çiftlikte yapılan anma matem havasından uzak, Aziz Nesin’in de vasiyet ettiği gibi eğlence içinde gerçekleştirildi. Anmada Sivas Madımak’ta 22 yıl önce sanatçılara, aydınlara dönük katliam da kınandı.
NESİN'İN DEVRİM DÖNEMİ
Vakıf yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, “Vakfın temelini 1970’lerde atan Aziz Nesin 1974’te vakfı kağıt üzerinde kuruyor. 1980’lerin başında da vakıf, ilk öğrencilerini almaya başladı. Aslında o dönem darbe dönemi, ama Aziz Nesin’in kendi içinde devrim dönemi diyebiliriz” diye konuştu.
‘KURUCUSUYLA İÇ İÇE'
Cihangiroğlu, “Kurucusuyla bu kadar iç içe olan başka bir vakıf yoktur. Buradaki çocuklar kendi ayaklarının üzerinde durabileceğini anladığı ve söylediği zaman vakıftan ayrılıyor.
Aziz Nesin’in de istediği buydu. Hatta Aziz Dede bizim yani buradaki çocukların evleneceği zaman düğünlerinin de burada olmasını istediğini söylerdi” dedi. Vakfa birçok kişiden bağış yapıldığını vurgulayan Cihangiroğlu, “Bağışçılar Aziz dedenin de dediği gibi, varından değil yoğundan veriyor. Bizim için çok gurur verici ve anlamlıdır” dedi.
BAĞIŞLARLA AYAKTA
Aziz Nesin Vakfı’nda çocuk sayısı sınırlı olsa da her çocuğun kendine ait bir odası var. Vakfın gelirleri ise Aziz Nesin’in kitaplarının teliflerinden, gayrimenkullerin kira gelirlerinden ve bağışlardan sağlanıyor.
Birgün/Büşra Zehra TÜMER