Adaletin halkın mücadelesinden çıkacağına inanan avukatların düzenlediği ‘Adalet ve Direniş Filmleri Festivali’ bugün başlıyor.
İstanbul’un yeni bir film festivali daha oluyor. Adı, ‘Adalet ve Direniş Filmleri Festivali’. Bu sene ilk kez düzenlenecek festival, bugün saat 19.00’da Yeşilçam Sineması’nda başlıyor. Onu şehrin diğer film festivallerinden ayıran ise, ‘adalet’ ve ‘direniş’ kavramlarını ilişkilendirip baş tacı etmesinin yanı sıra, avukatlar tarafından düzenleniyor oluşu. “Adaletin mahkeme salonlarından ve saraydan çıkmayacağına, halkın direnişiyle sağlanacağına” inanan avukatlar tarafından. “Mücadelenin örgütlü şekilde verildiğinde zafer kazanılacağını biliyoruz. İşte bu düşüncenin sinemayla da anlatıldığını gördük” diyen avukatlar tarafından.
Halkın adaleti
Halkın Hukuk Bürosu, Umut Hukuk Bürosu, kimi avukatlar ve sinemacıların işbirliğiyle düzenlenen festivalin kurucularından Av. Ahmet Mandacı’nın “Avukatlar niye film festivali düzenler ki” diye meraka düşenlere yanıtı var: “Bizler adalet mücadelesinin birer parçasıyız. Ezilen tüm kesimlerin avukatlığını yapıyoruz. Kimsenin haberi yokken yapılan operasyonlara biz koşuyoruz. Ama bazen bizim için de geliyorlar. Tutuklanabiliyoruz... Halkın avukatı olma iddiamız var. Nasıl ki büro avukatımız Av. Ebru Timtik Okmeydanı’nda Berkin Elvan’ın vurulduğu yerde açlık grevi yapıyorsa, Berkin için adalet istiyorsak, aynı sebeple film festivali de düzenliyoruz. Bu, mücadelenin bir parçası.”
Katliam yılı 2015
Bu ilk festivalin teması ‘Katliam’. Sloganı ise “Katliam bu düzenin fıtratında var”. Mandacı’ya bunun sebebinin ülkenin güneydoğusundan gelen haberlerle ilgili olup olmadığını soruyoruz. Cevabı şu oluyor: “Bu yıl ülkemizde ve dünyada çokça katliam yaşandı. Adeta 2015 katliam yılı oldu. 2016’da da aynı şeylerin yaşanabileceğini biliyoruz... Devlet hakkını arayanlara saldırır. Bugün teslim olmayan bir halk var. Bu sebepledir ki Cizre’de, Sur’da ve Silopi’de katliamlar yaşanıyor. Ancak ülkenin o tarafından gelen haberler film festivalinin temasını seçmemize sebep olmadı. Çünkü biz zaten o bölgedeyiz. Acıları paylaşmıyoruz. Acıları yaşayan tarafız. Aynı şey İstanbul ve ülkenin batısı için de geçerli. Peki Soma’da? 301 maden işçisinin ölmesi iş kazası mıdır? Katliam mıdır? Yoksa bu mesleğin fıtratında mı vardır? Bizce katliam bu düzenin fıtratında vardır.”
Gösterimler ücretsiz
Festival kapsamında 7 film, 22 belgesel gösterilecek. Bu akşam 19.00’da Yeşilçam Sineması’nda başlayacak gala gecesinde açılış filmi olarak Nikos Tzimas’ın ‘Karanfilli Adam’ adlı yapımı gösterilecek.
Pek çoğu Türkiye’de vizyona gir(e)meyen filmlerden oluşan festival seçkisinin gösterimleri 21 Şubat’a kadar; Yeşilçam Sineması, Bakırköy Adliyesi Baro Salonu, Hasan Ferit Gedik Uyuşturucu ile Savaş ve Mücadele Merkezi, Ortaköy Kültür Merkezi, İdil Kültür Merkezi, Şişli Kent Kültür Merkezi ve Barış Manço Kültür Merkezi’nde sürecek. Ayrıntılı bilgi için: www.adaletvedirenisfilmlerifestivali. com