1935'te Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bir miktar para vererek başlatılmasını istediği yarım kalan kazı çalışmaları yeniden başlatıldı.
1907 yılında Osmanlı arkeoloğu Makridi Bey tarafından kazı çalışması yapılan Alacahöyük’te 1935’te Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ve verdiği bir miktar parayla yeniden başlatılan kazılar senelerdir devam ediyor. Türkiye’nin ‘ilk milli kazı alanı’ olan Alacahöyük’teki çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetimi ile sürüyor.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, “Atatürk burada kazıyı başlattırmadan önce Ankara’da iki farklı yerde deneme kazısı yaptırmış çünkü o dönemde ülkede arkeolog yoktu. Deneme kazılarının ardından 1935 yılında Remzi Oğuz Arık tarafından kazıya başlandı. Kazıların daha ilk günlerinde güneş kursları bulundu. Bu eserlerin bulunmasının ardından kazı çalışmaları ivme kazandı. O dönemde ören yerinin üzerinde bulunan köy, Atatürk’ün emriyle şimdiki bulunduğu ovanın üzerine taşındı” diye konuştu.
Kazıların 1940 yılından sonra yavaşladığını ve aralıklarla 1983 yılına kadar sürdüğünü anlatan Çınaroğlu, 1983 yılında kazıların durdurulduğunu ve 13 yıl süreyle kazı yapılmadığını kaydetti.
Çınaroğlu, 1996 yılında Ankara Üniversitesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kazılara yeniden devam ettiğini aktararak, şöyle konuştu:
“Atatürk’ün kültür mirasına sahip çıkmak, canlandırmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Ankara Üniversitesi olarak 1996 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı adına bu kazıları yeniden canlandırdık. Benim de kazı başkanlığını kabul etmemdeki en büyük etken, buradaki kazılara Atatürk’ün emriyle başlanması ancak daha sonra duraksamış olmasıydı. Alacahöyük gibi bir ören yerinde kazıların durması hiç hoş değildi. Bu güç ve inançla halen çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Alacahöyük, Makridi Bey, Remzi Oğuz Arık, Hamit Zübeyir Koşar, Mahmut Akok ve benimle 5 kazı başkanı gördü. Burası, 5-6 kazı başkanı daha eskitir.”