Sanatçılar, tüm bu yaşanılanlara tepki gösteren bir video çekti. Yönetmen ve oyuncu Engin Alkan’ın Instagram hesabından paylaştığı videoda, şu ifadeler kullanıldı: “Antalya Şehir Tiyatroları dağıtılıyor. 36 yıllık tiyatro, ilk kez sezonu açamadı. 48 sanat çalışanı işten çıkarıldı. Sanat yönetmeni ve idari müdür görevden alındı. 24 oyunu oynanamaz hale geldi ve çöpe atılıyor. Türkiye’de 6 şehir tiyatrosuna örnek olmuş yönetmelik usulsüz bir şekilde değiştiriliyor. Bu yönetmeliğe göre genel sanat yönetmeni adayı olabilmek için şehir tiyatrosunda 5 yıl kesintisiz olarak çalışmış olmak gerekiyor. Sanat yönetmeni tiyatronun sanat çalışanları tarafından demokratik bir seçimle seçiliyor. Yani tiyatroyu tiyatrocular yönetiyor. Yönetmelikte yapılmak istenilen değişiklik ile artık istenen herhangi biri, hangi meslekten olursa olsun, sanat yönetmeni seçilebilecek. Yani sanat çalışanlarının seçme ve seçilme hakkı ellerinden alınacak. Yani tiyatro siyasi rövanşların kaderine bırakılacak. Siyaset elini sanattan çeksin. Herkes bildiği işi yapsın.”
Belediye: Yasaların gereği yapıldı
Konuya ilişkin görüştüğümüz Antalya Büyükşehir Belediyesi ise meseleye dair iki önemli noktanın bulunduğunu aktardı. İşten çıkarılan tiyatrocuların, işe başladıklarında saat ücretli bir sözleşme ile işe alındığını ifade eden bir belediye yetkilisi bu sözleşme ile işe alınanların sadece eğitmen ve öğretmenlerin olabileceğini ve ŞT’de oyuncu olmalarının yasalara takıldığını söyledi ve ekledi: “Bu sebeple 2016’da bir soruşturmanın yapılmış ancak tüm uyarılara rağmen herhangi bir şekilde eyleme geçilmemiş. Son olarak ise Teftiş Kurulu tarafından bu sözleşmeye tabi mevcut sanatçıların işten çıkarılmalarına yönelik bir yazı geldi. Mecburiyetten doğdu.”
Yönetmeliği değiştirdik
İkinci olarak ise İstanbul ve Eskişehir Şehir Tiyatroları’na benzer demokratik bir yapılanmaya gitmek istediklerini söyleyen aynı belediye yetkilisi, genel sanat yönetmenliği görevinin şartlarını değiştirdiklerini söyledi. Yetkili, açıklamasında “Daha önce 5 yıl belediye içerisinde hizmet etme şartı varken biz bunu kaldırdık. Yerine, sinema ve sahne sanatlarından mezun olma ve devlet memuru olma şartı getirdik. Böylelikle işin ehli insanların bu görevde olmasını arzu ettik” dedi.
Tiyatroseverlerden eylem
Öte yandan geçtiğimiz günlerde AŞT’nin hâlâ perde açmamasını protesto etmek isteyen yaklaşık 30 kişi, Belediye önüne geldi ve yaşanılanları protesto etti.
***
İşten çıkarılan sanatçılar ise ortak bir basın bildirisi yayımladı. Bildiride yanlıştan dönülme çağrısı yapıldı. Sanatçıların yayımladığı bildiri şöyle:
Yönetmelik:
Türkiye de Sayıştay görüşü alınabilmiş tek yönetmelik.
Sanatçılara seçme ve yönetme hakkı veren tek yönetmelik
Dışardan atamayı engelleyen tiyatronun kendi emekçilerine yönetme imkânı veren tek yönetmelik
Sanat yönetmenliğine aday olan sanatçının aday olduğu günden geriye dönük 5 yıl Antalya şehir tiyatrosunda kesintisiz 5 yıl çalışma şartı aranır( şu anda değiştirilmeye çalışılan madde) bu şarta sahip şu anda en az 10 sanatçı var.
Bu yönetmeliği referans alarak kurulan Türkiye de 4 şehir tiyatrosu oluşumu var halihazırda, kurulum hazırlığında olup yine bu yönetmeliği kullanan 3 belediye tiyatrosu daha var.
Bu yönetmelik tiyatro sanatını siyasetin partizanlığına karşı koruyan ve şehir tiyatrolarının dönem değişikliklerinden etkilenmeden devam edebilmesine imkan sağlayan ve tiyatroyu tam bağımsız hale getiren bir sistemin temelidir, değiştirilmesi halinde sanat siyasallaşmış olur.
Yapılan usulsüzlükler:
⁃Sanatçılar tarafından seçilmiş olan sanat yönetmeni görev süresi bitmeden 2015 yılında imza edilmiş yönetmelik maddesinde belirtilen şartlara 2013 yılında yapılan görevlendirme nedeniyle uymadığı gerekçe gösterilerek görevi sonlandırılmıştır. Hiç bir kanun maddesi çıktığı günün öncesini kapsamaz.
⁃Müdür gerekçe gösterilmeden görevden alındı yerine yönetmelik maddesinde açıkça belirtildiği halde( atanacak müdür sanat okullarından mezun ya da bir sanat kurumunda en az 5 yıl tecrübe edinmiş olmalı) sağlık teknisyeni olarak belediyede görev yapan bir memur atandı.
⁃Yönetmeliğin değişebilmesi için yönetim kurulu kararı olmalı ama böyle bir karar yok,yeni atanan müdürün imzası ile meclise sunuldu bu hukuki şartlara haiz değil.
Son durum:
⁃39 ek ders ücretli kadro
⁃9 hizmet alımı kadro olmak üzere toplam 48 sanat çalışanının ki %90 ı akademi mezunu sanatçılardır iş akdi fesih edildi
⁃An itibari ile 24 oyun oynanamaz hale geldi bunun belediye ye maddi zararı 2,4 milyon tl ve oyunların tamamı kapalı gişe oynarken...
⁃Görev yazısı olmadığı halde kendini sanat yönetmeni olarak tanıtan Gökhan avkıran ve abisi Mustafa avkıran tüm oyunların kostümlerini ve aksesuarlarını depolardan getirip ofisin ortasına bir çöp yığını gibi yığarak tiyatronun sahip olduğu bu serveti yok etmeye çalışmaktadır.