Festival biletleri bugünden itibaren biletix.com üzerinden satın alınabilir. Biletler, 27 Eylül Salı gününden itibaren AKM’de açılacak “biletix” gişelerinde de satışa sunulacak. AKM Perge Sinema salonunda gösterilecek Ulusal Kısa Metraj ve Belgesel Film gösterimleri ve Charlie Chaplin’in Yumurcak adlı filminin iki gösterimi ücretsiz olacak.
Festivalin bilet ücretleri öğrenci 3 TL ve tam 5 TL olup, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın AKM Aspendos Salonu’nda 14.30 ve 17.00’da yapılacak ilk gösterimleri film ekiplerinin katılımıyla gerçekleşecek. Gösterimlerin ardından AKM Balerin Cafer’de film ekiplerinin katılımıyla söyleşiler düzenlenecek. Ulusal Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nın AKM Perge Salonu’nda yapılacak gösterimlerinin ardından söyleşiler aynı salonda film ekiplerinin katılımıyla yapılacak.
33 ülkeden, 74 yönetmenin 66 filmi gösterilen festivalde Ulusal ve Uluslararası Film Yarışmaları dışında “Başka Bir Dünya” bölümünde merakla beklenen dünyanın önemli festivallerinden ödüller alan yapımları izleyiciyle buluşacak.
2022 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Park Chan-wook’un soruşturduğu cinayetin şüphelisine aşık olan bir dedektifin hikâyesini anlatan Ayrılma Kararı / Decision to Leave; Charlotte Wells; Cannes Film Festivali’nde gösterilen, bir baba kızın duygu yüklü hikâyesini anlatan Güneş Sonrası / Aftersun; Lukas Dhont’un çocuklukta düğümlenen; çözülen arkadaşlık ve dostluk ilişkilerinin önemini vurgulayan Cannes Jüri Büyük Ödüllü filmi Yakın / Close; yakın gelecekte toplumdaki yaşlı nüfus üzerinde uygulanan inanması güç bir planı anlatan Chie Hayakawa’nın yönettiği Japonya’nın Oscar adayı Plan 75; halkın daha iyi eğitim, sağlık ve iş olanakları ve daha fazla demokrasi ile sosyal eşitlik talep etmesiyle 2019’da Şili’nin başkenti Santiago’nun sokaklarında patlayan protestoları gözler önüne seren Patricio Guzmán imzalı Hayali Ülkem / My Imaginary Country; Cannes Film Festivali, Eleştirmenler Haftası Bölümü’nde gösterilen, hayatında her şeyin kötü gittiği bir dönemde eski lise arkadaşıyla karşılaşan bir kadını odağına alan Céline Devaux imzalı Herkes Jeanne’ı Sever / Everybody Loves Jeanne; Locarno Film Festivali’nde gösterilen, daha iyi bir hayat için İtalya’dan Fransa’ya göçen bir aileyi anlatan Alain Ughetto’nun yönettiği canlandırma filmi Köpekler ve İtalyanlar Giremez / No Dogs or Italians Allowed ve iki Amerikan yerlisi Kızılderili çocuğunun iç içe geçmiş hikâyelerini takip eden Savaş Atı / War Pony filmleri gösterilecek.
Kore-eda Hirokazu’nun yönettiği, başrolündeki Song Kang-ho’ya Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandıran, kiliseye bırakılan bebekleri çalan ve çocuksuz ailelere satan bir çeteyi konu alan Bebek Servisi / Broker; Venedik Film Festivali’nde gösterilen, bir kadının sevgilisinin eski eşinden olan kızıyla kurduğu ilişki üzerinden ebeveynlik kavramına farklı bir bakış açısı getiren Rebecca Zlotowski imzalı Başkalarının Çocukları / Other People’s Children filmleri gösterilecek.
Ayrıca, bu yıl aramızdan ayrılan, dilimize ‘Pıtırcık’ adıyla çevrilen Le Petit Nicolas serisiyle tanıdığımız yazar-çizer Jean-Jacques Sempe anısına Amandine Fredon ve Benjamin Massoubre’nin birlikte yönettikleri Pıtırcık – Mutlu Olmak İçin Neyi Bekliyoruz? / Le Petit Nicolas- Happy As Can Be adlı canlandırma filmi de gösterilecek.
Özel gösterimler kapsamında 8 film izleyiciyle buluşacak
Festival programında bu yıl yıllara meydan okuyan David Lean’in yönettiği Arabistanlı Lawrence / Lawrence of Arabia ve Charlie Chaplin imzalı Yumurcak / The Kid yer alıyor. Birinci Dünya Savaşı’nda Arap kabilelerini Türk ordusuna karşı örgütleyen İngiliz casusu T.E. Lawrence’ı konu alan yedi Oscar ödüllü Arabistanlı Lawrence, sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Türkiye’de sansüre takıldığı için sinemalarda gösterilemeyen 1962 yapımı bu film, yenilenmiş 226 dakikalık kopyasıyla gösterilecek. Charlie Chaplin’in 1921 tarihli ilk uzun metraj filmi Yumurcak ise unutulmaz bir klasik. 2021 yılında restore edilen film, bu yıl küçük ve büyük sinemaseverler için festival programında yer alıyor.
Festivalde Biket İlhan’ın Türk tıbbının modernleşmesine ve kadınların hayatına önemli katkılarda bulunan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doktor Besim Ömer (Akalın) Paşa’nın hayatını ve çalışmalarını anlattığı Bir Hekimin Anıları, Mehmet Güreli’nin yönettiği, duayen yapımcı Abdurrahman Keskiner’in portresi Bir Zamanlar Yeşilçam - Abdurrahman Keskiner, İlke İşisağ’ın Türkiye’nin ilk kadın il belediye başkanı Leyla Atakan’ın hayatını anlattığı Leyla Hanım ve Jale İncekol’un meslek sahibi olmayan kadınların bir el sanatları atölyesinde kendi güçlerini keşfetmelerini anlatan Narperi’nin Bileziği adlı belgesellerinin özel gösterimleri yapılacak.
Festivalin yarışma dışı programı kapsamında ödüllü belgeselleri ile tanınan Ümran Safter’in ilk uzun metraj kurmaca filmi Kabahat ve ilk filmi Kasap Havası ile dikkat çeken Çiğdem Sezgin’in yeni filmi Suna izleyiciyle buluşacak. Suna, erkek egemen bir dünyada hayatta kalmaya çalışan bir kadını, Kabahat ise ergenliğe henüz adım atmış 13 yaşındaki bir kız çocuğunu odağına alıyor.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını üstlendiği, idari direktörlüğünü Cansel Tuncer’in, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu’nun, sanat yönetmenliğini Başak Emre’nin üstlendiği Festivalde, Antalya Film Forum’un direktörlüğünü Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu yürütüyor.