44. İstanbul Müzik Festivali'nde 600'e yakın sanatçı sahne alacak.
İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1-24 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek '44. İstanbul Müzik Festivali'nin programı açıklandı. Festival, dünyanın en önemli drama yazarlarından William Shakespeare'in 400'üncü ölüm yıl dönümü nedeniyle ünlü yazarın 'Eğer müzik aşkın gıdasıysa, durmadan çalınız' dizelerinden esinlenen temasıyla müzikseverlerle buluşacak.
44. İstanbul Müzik Festivali'nin programı, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak, ve festivalin ana sponsoru E.C.A Presdöküm Sanayii A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akcen'in katılımıyla Taksim'de bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Toplantıda bir konuşma yapan Bülent Eczacıbaşı festival programında seçkin orkestraların ve solistlerin yer alacağını söyledi. 6 yıldır verdikleri eser siparişlerini bu yıl da devam ettiklerini kaydeden Eczacıbaşı eserleri heyecanla beklediklerini kaydetti. Sipariş verilen bu eserlerin çağdaş müzik repertuarının genişlemesine katkıda bulunacağını belirten Eczacıbaşı, bu çalışmaların festival için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.
"KONSERLERLE FESTİVALİN GENİŞ BİR KİTLEYE ULAŞACAĞINA İNANIYORUZ"
Bülent Eczacıbaşı,"Festivalimiz kapsamında yine ilk günden bu yana benimsediğimiz klasik müzik kültürünün, sevgisinin ve beğenisinin yaygınlaştırılması hedeflerine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hafta sonları, ücretsiz olarak gerçekleştirilen açık hava konserlerini sürdürüyoruz. Bu konserlerle festivalin yine geniş birkitleye ulaşacağına inanıyoruz" dedi.
AKÇEN: "DÜNYADA BARIŞI SAĞLAYACAK EN ÖNEMLİ FAKTÖR, ORTAK DİL OLAN MÜZİĞİN BİRLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞİDİR
Gaye Akçen ise konuşmasında sponsorluktan bekledikleri hedeflerini anlattı. Akçen, "Üklemizde ve dünyada barışı sağlayacak olan en önemli faktörün ortak dil olan müziğin birleştirici özelliğidir. Kültür ve sanat ile özellikle müzikle birleşen insanlar ve toplumlar asla birbirlerine düşman olmazlar, barışın öncüllüğünü yaparlar. Bu sayede ülkelerin üretim kapasiteleri ve milli gelirleri artar" dedi.
HAFTA SONU KLASİKLERİ MÜZİKSEVERLERE ÜCRETSİZ ULAŞTIRILACAK
İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ise festivalin teması ve programa dair bilgi verdi. Oymak, bu yıl ilk kez yapılacak Müzik Rotası'nın ve geçen yıl ücretsiz gerçekleştirilen Hafta Sonu Klasikleri'nin bu yıl da müzikseverlere ulaştırılacağını açıkladı.
FESTİVALDE 600'E YAKIN SANATÇI SAHNE ALACAK
Öte yandan toplantıda 44. İstanbul Müzik Festivali'ne aralarından İdil Biret, Murray Perahia, Gautier Capuçon, Angel Blue, Gerar Causse, Herbert Schuch, Patricia Petibon, Alice Sara Ott, Maria Joao Pires, Antonio Menees, gibi isimlerle dünyanın önde gelen müzik topluluklarından Viyana Senfoni Orkestrası, Venedik Barok Orkestrası, Orchestra of the Swan, Artemis Quartet, Academy of St. Martin in the Fields'i ve festivalin bu yıl ki yerleşik konuk orkestrası Varşova Filarmoni'nin de bulunduğu 600'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak.
FESTİVAL 2 DÜNYA VE 1 TÜRKİYE PRÖMİYERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
İki dünya prömiyeri ile bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festivalde senfoni ve oda orkestralarından resitalleri ve özel projelere 26 konser yer alıyor.
KONSER MEKANLARI
Ayrıca bu yıl festivalde Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ve Güney Kampüs, Fransız Sarayı Bahçesi, İş Sanat Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Süreyya Operası ve Uniq Hall İstanbul konser mekanları olacak"
ONUR ÖDÜLÜ BESTECİ İLHAN BARAN'A
Bu yıl festivalin 'onur ödülü'ne Türk müziğine Türkiye'de ve dünyadaki konumuna gerek besteleriyle gerekse de yetiştirdiği öğrencileriyle katkı yapan besteci İlhan Baran layık görüldü. Baran'a 1 Haziran günü gerçekleşecek açılış töreninde ödülü takdim edilecek.