Kullanıcılar Telegram ve Signal'e akın ediyor

WhatsApp kullanıcıları, WhatsApp gizlilik sözleşmesi değişikliği kararının ardından alternatif bir mesajlaşma uygulaması arayışı içine girdi. En çok rağbet gören uygulamalar ise Telegram ve Signal oldu.

WhatsApp'in kullanıcıların bilgilerini Facebook şirketiyle paylaşılacağını duyurmasının ardından Türkiye'deki kullanıcılar uygulamaya alternatif olarak Telegram ve Signal'e akın etti. Gizlilik sözleşmesi değişikliği özellikle Telegram'ı popüler mesajlaşma uygulaması haline getirdi. Telegram’ın WhatsApp’a göre daha kapsamlı özelliklerinin bulunması ve açık kaynak kodlu olması ilk tercih olmasını sağladı.

Signal ikinci sırada

Türkiye’de daha önce fazla talep görmeyen Signal, Elon Musk’ın WhatsApp’a karşı tepki olarak önerdiği uygulama olmasıyla büyük yükseliş yaşadı. Türkiye’de en popüler mesajlaşma uygulamaları arasında Telegram’dan sonra ikinci sırada Signal yer alıyor. Signal’in uygulama yapımcıları arasında internet güvenliği konusunda isim yapmış kişiler yer alıyor. Google Play verilerine göre WhatsApp en popüler mesajlaşma uygulamaları arasında 4. sıraya kadar geriledi.

Telegram'ın özellikleri neler?

Telegram gizlilik konusunda kullanıcıları tatmin ediyor. Atılan mesajları Telegram bile göremiyor. Bulut tabancı mesajlaşma özelliğine sahip platformda telefon numarası ile kayıt olunmasına rağmen telefon numarası verilmeden kullanıcı ile görüşme yapılabiliyor. Mesajların Telegram dahil, üçüncü kişilere iletilmesi engelli. Görüntülü ve sesli mesaj özelliklerine sahip Telegram'da son görülme özelliği kapatılabiliyor. Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye bildirim gönderilir.

Signal'in özellikleri neler?

Signal uygulaması uçtan uca şifrelemeye sahip. Yazılı, sesli iletiler, fotoğraflar, videolar, GIFler ve dosyaları ücretsiz olarak paylaşılabiliyor. SMS ve MMS ücretlendirmesine tabii olmamanız için Signal telefonunuzun veri bağlantısını kullanıyor. Uzun mesafe ücretlerine tabi olmadan, ses ve görüntülü arama yapılabiliyor. Kullanıcılar çıkartma paketleri oluşturup paylaşabilir Grup sohbetleri oluşturulabilir ve reklam içermez

Bilim ve Teknoloji Haberleri