ANKA'da yer alan habere göre Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, vekiller ve bürokratlardan önce madencilerin aşılanması gerektiğine dikkat çekti. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Eğer bu hatayı düzeltmezseniz, madenciler de sizin yaptığınız bu hatayı asla unutmayacak" dedi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı İrfan Sayar “Türkiye’de pandemiyle ilgili bütün işyerlerinde işçiler tek tek bulaş yolları ve koruma yöntemlerini anlatan bu insanları aşılama dışında neden bıraktınız?” diye sordu.
Deniz Yavuzyılmaz Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya çağrıda bulundu. Aşıda öncelik verilecek sektör ve mesleklerde madencilerin unutulmasına dikkat çeken Yavuzyılmaz,"Yapısı itibariyle akciğerlere tutunan koronavirüs, mesleki hastalıklar nedeniyle zaten akciğerleri tehlike altında olan 200 binin üzerindeki madenciyi tehdit ediyor. Çalışma ortamı koşullarına bağlı olarak ciğerleri gün ve gün tükenen, KOAH gibi solunum yolu hastalığının sıkça görüldüğü madencilik mesleğinin riskli gruplara dahil edilmemesi ve aşıda öncelik verilmemesi anlaşılır değildir." ifadelerini kullandı.
"Zonguldak'ın eklenmemesinin ana nedeni unutulmamalı"
Deniz Yavuzyılmaz, madencilerin yüksek riskli grup arasında yer aldığını belirterek, “Pandeminin başladığı ilk günden itibaren yaptığımız ısrarlı çağrıların ardından Zonguldak’ta önce Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) sonrasında ise özel maden ocaklarında geçici olarak üretime ara verildi, gerekli tedbirler alındı ve bu sayede binlerce madenci ve ailesinin hayatı kurtuldu. Ancak aynı özen ne yazık ki Sağlık Bakanlığı’nın aşılama takvimi belirlenirken gösterilmedi. Pandemi döneminde olağanüstü önlemlerin alındığı 30 büyükşehire Zonguldak’ın eklenmesinin ana nedeni unutulmamalı. Madencilerin aşılanması için yeni bir karar alınmalıdır. Eğer bu hatayı düzeltmezseniz, madenciler de sizin yaptığınız bu hatayı asla unutmayacak" ifadelerini kullanarak Sağlık Bakanlığı'na seslendi.
"Vekillere değil maden işçisine aşı"
Bağımsız Maden- İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, milletvekilleri ve bürokratlar çalışırken kendilerinin öncelikli grupta yer almamasına tepki gösterdi. Birçok madencinin çalışırken koronavirüse yakalandığının altını çizen Çetin “Maden işçisi arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyor. Bu çalışma esnasında birçok arkadaşımız koronavirüse yakalandı. Birçok arkadaşımız ücretsiz izne zorlandı. Birçok arkadaşımız da çalışmaya devam ediyor. Aşı çıktı, bu aşılama sağlık çalışanlarından sonra yeraltında, ağır iş kolunda çalışan işçilere öncelik tanınması lazım. Vekillerin ve bürokratların en son aşamada aşılanması gerekirken, ilk öncelik maden işçisine ve ağır iş kollarında çalışan işçilerin olması gerekir." dedi.
"Koronavirüs atlatan insanları neden aşılama dışı bıraktınız?"
İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı İrfan Sayar, çarklar dönsün diye koronavirüs sürecinde işyerlerinin kapatılmadığına dikkat çekerek, “İşçiler arasında koronavirüs iyice yayıldı. İşyerleri koronavirüsün bulaş merkezi haline geldi. İş sağlığı ve güvenliği çalışanları olarak bizler işyerlerinde fedakarca çalışmaya devam ettik. Koronavirüse karşı tedbirleri ve bulaş yollarını açıkladık, eğitimler verdik, ateş ölçtük, temas şüphesi varsa sevk ettik” diye konuştu.
Sayar, koronavirüs sürecinde işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışanları seferber edilirken bu mesleği yapan insanların aşılama sırasında ilk gruplara çekilmemesine “Aşılamada öncelikli meslek grupları içerisinde iş güvenliği uzmanları neden yok? Türkiye’de pandemiyle ilgili bütün işyerlerinde işçiler tek tek bulaş yolları ve koruma yöntemlerini anlatan, eğitim veren bu insanları aşılama dışında neden bıraktınız?” diye sordu. Sayar öncelikli aşılanması gereken meslekler grubundan işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışanlarının da yer almasını istedi.
TMMOB'dan çağrı
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu’ndan Kemal Bulut ise işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışanlarının öncelikli aşılanmasının önemine dikkat çekti. Bulut, “Hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörler başlığı altında belirtilen, koronavirüs aşısı uygulanacak ikinci aşama meslek grupları arasına ise İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’na göre çalışmakta olan iş güvenliği uzmanları ve OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) çalışanları maalesef dahil edilmemiştir. İş güvenliği uzmanlarının yaptıkları iş ve taşıdıkları sorumlulukları gereği diğer iş kollarında olduğu gibi uzaktan, evden veya kısa çalışma imkanları bulunmamaktadır. İş güvenliği alanında çalışanlar büyük riskler altında görevlerini yerine getirmekte, çalışma yaygınlığı açısından da temas ve enfekte durumunda en yaygın taşıyıcı konumundadır. Koronavirüs nedeniyle çok sayıda iş güvenliği çalışanının hayatını kaybettiği bir gerçektir. Bu kapsamda, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için iş yerlerini terk etmeden büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren iş güvenliği uzmanlarının ve OSGB çalışanlarının da aşı önceliği konusunda iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli meslektaşları gibi öncelikli kapsama acilen dahil edilmelidir.” şeklinde konuştu.