İtalya Başbakanından Türkiye-AB arasında 'arabuluculuk' sinyali

İtalya'da geçtiğimiz hafta yemin ederek göreve başlayan Başbakan Mario Draghi, Türkiye ile AB arasında özellikle Doğu Akdeniz krizi konusunda 'arabuluculuk' sinyali verdi.

Geçtiğimiz haftasonu yemin ederek İtalya Başbakanı olarak göreve başlayan Mario Draghi hükûmeti; bugün Senato’da, yarın ise Temsilciler Meclisi’nde güvenoyuna çıkacak. Teknokratların yanı sıra 5 Yıldız Hareketi, Demokratik Parti, Lig, Haydi İtalya, Özgürler ve Eşitler ile Yaşayan İtalya Partilerinden siyasetçilerin de yer aldığı hükümetin güven oylamasından sorunsuz olarak geçmesi bekleniyor.

Doğu Akdeniz

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın Roma’dan bildirdiği habere göre; Doğu Akdeniz krizine ilişkin açıklamada bulunan Draghi, “Pandemi, ekonomimizin en iç içe olduğu partnerlerimizle daha yoğun bir alışverişe ihtiyaç duyulduğunu gösterdi. Bu, İtalya'nın Fransa ve Almanya ile stratejik ilişkilerini daha iyi yapılandırma ve güçlendirme ihtiyacını beraberinde getiriyor. Ancak aynı zamanda, İspanya, Yunanistan, Malta ve Kıbrıs gibi Akdeniz konusunda özel bir hassasiyeti, çevre ve göç alanlarındaki sorunları paylaştığımız devletlerle de işbirliğini pekiştirmek gerekecek.” ifadelerini kullandı.

"Türkiye ile AB arasında daha adil bir diyalogun tesisi için çalışacağız"

Draghi Senato’da açıkladığı hükûmet programında Türkiye-AB ilişkilerine dair de açıklamada bulundu. Draghi, "Bir NATO ortağı ve müttefiki olan Türkiye ile AB arasında daha adil bir diyaloğun tesisi için çalışmayı da sürdüreceğiz” ifadelerini kullanarak Türkiye-AB arasında ‘arabuluculuk’ yapabileceği yönünde sinyal verdi.

İtalya’da ne oldu?

Önceki Başbakan Giuseppe Conte liderliğinde Eylül 2019'da kurulan koalisyon hükümetinin geçen ay yıkılmasının ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, yeni hükümeti kurma görevini eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'ye vermişti. 73 yaşındaki Draghi'nin kurduğu hükümet İtalya'da cumhuriyetin ilanından bu yana geçen 75 yılda kurulan 67. hükümet oldu.

Parlamentodaki partilerin büyük kısmının destek verdiği hükümetteki 23 bakanlığın 8'i teknokrat isimlere, 15'i ise bu partilerden temsilcilere verildi.

Draghi hükümeti geçen cumartesi günü yapılan yemin töreniyle resmen göreve başlamıştı.

Türkiye Haberleri