Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yeni bir araştırmaya göre, hava kirliliğinin yol açtığı ölümler koronavrüsten gözle görülür şekilde fazla olduğunu ortaya koydu. Çalışma, koronavirüs salgını öncesi yıllardaki kirlilik seviyelerinde yaşanan en ufak artışın bile ölüm oranını yüzde 15 artırdığını ortaya çıkardı.
Hava kirliliği sebebiyle hayatını kaybeden ilk kişi
Araştırmada, İngiltere’de 2013 yılında astım krizi sonrası hayatını kaybeden 9 yaşındaki Ella Kissi-Debrah'ın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybeden ilk kişi olarak kayıtlara geçeceği ifade edildi. Debrah’ın ölüm nedeni, 'akut solunum yetmezliği, şiddetli astım ve hava kirliliğine maruz kalma' olarak listelendi. Adli tıp doktoru, Debrah’ın ölüm nedeninin ‘aşırı hava kirliliğine maruz kalmanın etkisiyle geçirdiği astım krizi’ olduğunu belirtti.
İngiliz yardım kuruluşu Astım İngiltere ve İngiliz Akciğer Vakfı, dünya tarihinde ölüm sertifikasında ölüm nedeni olarak ‘hava kirliliği’ yazılı olan ilk kişinin Debrah olduğunu ifade etti.
Adli tıp doktorunun asistanı Philip Barlow, hava kirliliği ve astıma karşı Ella'nın annesine kızının ölümünü engelleyebilecek adımlar konusunda bilgi verilmediğini söyledi. Barlow aynı zamanda, "2010 ve 2013 yılları arasındaki hastalığı süresince, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergelerini aşan seviyelerde nitrojen dioksit ve partikül maddeye maruz kaldı" açıklamasını yaptı.
DHA