Hava kirliliği 300 milyon insanı kör edebilir

15 yıldır devam eden bir araştırmaya göre, ekonomisi iyi olan ülkelerde yaşanan hava kirliliği ve yaşa bağlı oluşan göz lekeleri sebebiyle 2040 yılında 300 milyon insanın körlükle karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Yaklaşık 15 yıldır devam eden araştırmada, hava kirliliği ve yaşa bağlı oluşan göz lekeleri (AMD- sarı nokta hastalığı) sebebiyle 2040 yılında 50 yaşını aşmış 300 milyon insanın körlükle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

Hava kirliliği 'sarı nokta hastalığını' tetikliyor

İngiltere Göz Hastalıkları Gazetesi'nde yer alan bir makalede, 2006'da başlayan ve göz rahatsızlıklarından şikayet eden 115 bini aşkın hasta üzerinde yapılan araştırmada, bilim insanları, kalp ve akciğer hastalıklarına da sebebiyet veren AMD ile hava kirliliği arasında bir bağlantı kurdu.

Bin 286 kişiye AMD hastalığı teşhisi konuldu

Euronews'in haberine göre, çalışmada özellikle trafiğin yoğun olduğu şehirlerde nitröz oksit ve havada bulunan hastalık yapıcı küçük partiküler madde oranları ölçüldü ve toplamda bin 286 kişiye AMD hastalığı teşhisi konuldu.

Araştırmada, hava kirliliğine maruz kalan bireylerin, temiz hava sahasında yaşayan kişilere oranla AMD hastalığına yakalanma oranının yüzde 8 daha fazla olduğu tespit edildi. 

Sigaranın etkisine hava kirliliği de eklendi 

Oxford Üniversitesi Göz Hastalıkları Profesörü Robert MacLaren, sigaranın AMD hastalığına olan etkisinin yanında atmosfer kirliliğinin de hastalığa daha da katkıda bulunacağını bildirdi. 

Hava kirliliğinden her yıl 7 milyon insan ölüyor

Geçtiğimiz hafta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'daki hava kirliliğinin istenen seviyenin altına düşürülmesi durumunda her sene 50 binden fazla ölümün engellenebileceğini açıklamıştı. Öte yandan DSÖ, hava kirliliği sebebiyle her sene en az 7 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirtiyor.

 

Dünya Haberleri