Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, katıldığı ortak canlı yayında imar affıyla ilgili, “Anayasa'nın aklımda kaldığı kadarıyla 50. maddesi olsa gerek, bunların içerisinde katalog suçlar var. O da yerini alacak. Bu işin affı maffı olmaz” diye konuşmuştu. Ancak en son 2018’de çıkarılan İmar Affı’nın geçtiğimiz temmuz ayında bile dolaylı yollarla uygulanmaya devam ettiği ortaya çıktı. 7 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” maddesi yayımlandı.
Resmi Gazete’de 42 sayfa olarak yayımlanan düzenlemelerin içerisinde detaylandırılmadan yer alan bir madde ile imar affının süresi uzatıldı. 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan, “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar” ibaresi “1/7/2022 tarihine kadar” şeklinde, fıkrada yer alan “12/10/2004” ibaresi ise “31/12/2021” şeklinde değiştirildi. Yapılan bu değişiklik ile imar affı dolaylı olarak uzatıldı.
İlgili kanuna bakıldığında 2008 yılında çıktığı kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin götürüldüğünün belgelenmesi halinde geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabiliyordu. Ancak bu izin 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış binalar için uygulanmıyordu. Temmuz ayında yapılan değişiklik ile 31 Aralık 2021’e uzatıldı ve kaçak yapıların önü açılmış oldu.
‘Hukuksuz yapılara göz yumuluyor’
Konu ile ilgili halktv.com.tr’ye açıklama yapan avukat Afşin Hatipoğlu, “2004’te de imar affı çıkardılar. Daha sonra o imar affı metninin sadece tarihlerini değiştirerek bunları uzatmışlar. AKP çıkarttığı imar aflarının hukuki metinlerini sabit tutuyor, sadece tarih değiştiriyor ve sürekli bir af içinde hukuksuz yapılara göz yumuyor” dedi. Hatipoğlu, “Sığınak yönetmeliği açık bir şekilde apartmanlardaki ve toplu yapılardaki sığınakların konuta çevrilmesini kanun ile yasaklanıyor. Ama fiilen orayı konuta çevirmişler daha sonra imar barışı ile bu sığınakların konuta çevrilmesi affedilmiş. Afet durumunda toplanılacak bir sığınak kalmamış” diye konuştu.
‘Soğumakla işgale edilip ranta dönüşüyor’
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ise imar değişikliklerinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılabildiğine dikkat çekerek, “Uzun uzun torba yasalara da çok gerek yok. Bakınız bu örnekte de olduğu gibi imar affının sürdürüldüğüne şahit oluyoruz. Sığınaklar ve konutların ortak kullanım alanları işgale edilip ranta dönüşüyor” dedi.