TÜİK'e göre, Tüketici Fiyat Endeksi nisanda yüzde 7,25 artarken, yıllık bazda yüzde 69,97 oldu. Yurtiçi ÜFE nisan ayında yüzde 7,67 artarken, yıllık bazda yüzde 121,82 olarak gerçekleşti.
Gıda enflasyonu yüzde 90'lara dayandı
Verilere göre bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 105,86 ile ulaştırma, yüzde 89,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 77,64 ile ev eşyası oldu.
Yıllık en düşük artış yüzde 18,71 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 26,23 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 27,73 ile eğitim ve yüzde 35,95 ile sağlık oldu.
Aylık bazda bakıldığında en yüksek artış ise yüzde 13,38 ile gıdada oldu.
ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 156, 86
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) ise tüketici fiyatlarının nisanda aylık yüzde 8,68, yıllık yüzde 156,86 oranında artış gösterdiğini açıkladı. ENAG mart ayı enflasyon rakamlarının yıllık yüzde 142.63 oranında olduğunu duyurmuştu.
Zam yağmuru altında, hayat pahalılığı ile mücadele eden yurttaş; enflasyon altında ezilmeye devam ediyor.
'Bu anormal zamanda ücretlilere en az yüzde 50 ile yüzde 60 arasında zam yapılmalı'
TÜİK ve ENAG enflasyon oranlarını paylaşan Veysel Ulusoy asgari ücretle çalışanlara hemen zam yapılmasını istedi. Konu hakkında halktv.com.tr'ye değerlendirme yapan Ulusoy, "En azından hemen şimdi halkın hissettiği ve can yakan enflasyon farkı verilmeli. Normal zamanlarda da reel geliri arttırıcı yeni bir zam yapılmalı. Şimdi yaşadığımız zaman anormal zamandır. Bu anormal zamanda ücretlilere en az yüzde 50 ile yüzde 60 arasında zam yapılmalı. Yıllık maaş artışını da en az ENAG'ın enflasyon oranına yakın miktarda yapmalı" dedi.
Belli bir kesim tarafından dillendirilen 'ücretlere yapılan zammın enflasyonu tetikleyen bir bumerang gibi' olduğu görüşünün de doğru olmadığını ifade eden Ulusoy sözlerine söyle devam etti:
Bu tür söylemleri hiç kimse dillendirmemeli. Çünkü enflasyonun gerisinde yapılan nominal ücret artışları enflasyonu kesinlikle tetiklemez. Zaten enflasyon işçi ücretleri arttırılmadan artıyor. Ücretlilerin enflasyon karşısındaki kayıplarını yerine koymak zorundayız. Taki Ankara'dakiler kararlı ve bilimsel dayanaklara dayanarak ekonomiyi yönetene kadar ücretlinin kayıplarını yerine koyacak artışları yapmak zorundayız.
'Ücretler üzerine baskılanmış bir ekonomi enflasyonu aşağıya çekmez'
Ücretler üzerine baskılanmış bir ekonomi enflasyonu aşağıya çekmez, ekonomik krizden de burnumuzu çıkaramayız iş bu kadar basit. Ücretlilere yapılması gereken zam hiç beklenmeden bugün yarın yapılmalı. Ankara'dakiler şapkalarını önüne alsınlar ve bugünden itibaren düşünmeye başlasınlar. Akşam saatlerinde zammı yapsınlar.
TÜİK'de enflasyonda 3 haneyi görecek
2022 yılının devamı için değerlendirmelerde bulunan Ulusoy, "Türkiye ekonomisi, ekim ve kasım aylarında, TÜİK'e göre ya yüzde 90'ları ya da yüzde 100'ü, yani üç haneyi bulacak. Ondan sonra aralık ayındaki enflasyon oranına göre ya da vergilerde, asgari ücrettteki artış oranına göre, yüzde 13'ün altında kalan bir aylık enflasyon oranı olduğunda, aşağı doğru gidecek" ifadelerini kullandı.