Bu sürecin aylar hatta yıllar süreceğini söyleyen Avusturya’daki kaynaklarımız, Ukraynalı bir oligarkın dosyasında da ABD ve Ukrayna’nın iade taleplerinin olduğu ancak uzun yıllar geçmesine rağmen bu dosyada karar verilmediğini aktararak Korkmaz için işleyen sürecin de oldukça uzun sürebileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen iş adamları arasında yer alan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, ABD’de Utah Federal Mahkemesi’nde Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen'in (Levon Termendzhyan) yargılandığı davadaki iddianamede yer almış, ayrıca tanık olarak savcılık tarafından ifadesine başvurulmuştu. Biyodizel üretimi yaptıklarını öne süren Kingston kardeşler, Amerikan federal hükümetini 511 milyon dolar dolandırmış, paranın bir kısmının Türkiye’de Korkmaz ve sahibi olduğu SBK Holding aracılığıyla aklanmaya çalışıldığı iddia edilmişti. 2020 yılına kadar dava dosyasında tanık olarak yer alan Korkmaz, 2021 yılında hakkında ABD’de açılan federal davada sanık oldu.
İddialar Soylu'ya uzanmıştı
Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'nin gündemine organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in ortaya döktüğü kirli ilişkilerle geldi. Peker, hakkında Türkiye'de de bir soruşturma bulunan Sezgin Baran Korkmaz'ın yurtdışına çıkmadan önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü iddia etti. Peker devamında Soylu’nun, Korkmaz'a “Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurt dışına çık. Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak” dediğini öne sürdü. Yurtdışına kaçan Korkmaz Avusturya da ABD'nin talebiyle tutuklandı. ABD'den gönderilen 133 milyon dolar kara paranın ise Türkiye'de nasıl aklandığı ve buna kimlerin yardım ettiği hiç araştırılmadı. Avusturya'da tutuklu bulunan Korkmaz'ın iadesi için ABD ve Türkiye kendi ülkelerine teslim talebiyle başvuru yaptı.
Duruşmada hiç konuşmadı
Avusturya yerel mahkemesi Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'ye iade talebini bazı yönlerden ret, bazı yönlerden ise kabul etmişti. Türkiye'nin iade talebi ise daha önceden zaten kabul edilmişti. Karar istinaf edildi ve Linz Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde istinaf duruşması yapıldı. Duruşmayı izleyen kaynağımızın anlattığı bilgiye göre; 3 kadın yargıcın çıktığı duruşmaya Korkmaz’ın Türkiye’den giden ailesi de izledi. Dil bilmeyen Sezgin Baran Korkmaz tercüman bulunmasına rağmen hiç konuşmadı. Savunmayı avukatları yaptı. Korkmaz’ın duruşma boyunca çok moralsiz olduğu da kaynağımız tarafından aktarıldı. Savunmaların ardından heyet kararını açıkladı ve bu kez ABD’nin iade talebini tüm yönleriyle kabul etti. Hem ABD’nin hemde Türkiye’nin iade talebi kabul edildiği için nihai kararı federal hükümetin adalet bakanlığı verecek. Dosyanın 2-3 hafta içerisinde bakanlığa iletilmesini aktaran kaynağımız, Ukraynalı bir oligarkın dosyasında da ABD ve Ukrayna’nın iade taleplerinin olduğu ancak uzun yıllar geçmesine rağmen bu dosyada karar verilmediğini aktararak Korkmaz için işleyen sürecin de oldukça uzun sürebileceğini belirtti.
‘İadesini yüksek perdeden dile getirmedi’
Ayrıca bugüne kadar görülen duruşmalarda Korkmaz’ın ve avukatlarının, “Türkiye’ye iade istiyorum/istiyoruz” şeklinde bir beyanı da yüksek bir perdeden dile getirmedikleri kaydedildi.