Haber: Nazlıcan Ermiş
Covid-19 pandemisi ile birlikte raporlu ilaçları olanların imza karşılığında eczanelerden ilaçları sağlık ocaklarına başvurmadan teslim almaları sokağa çıkma yasağının öncesinde eczanelerin iş yüklerinin bir hayli arttırdı. Ücretsiz maske dağıtımının eczaneler yoluyla yapılması ise bu yoğunluğu bir başka boyuta taşıdı. Bulaş riskinin çok fazla olduğu eczaneler, bu riske karşı kendi önlemlerini alıyorlar. Ancak bu önlemlerin yeterli olup olmadığı konusunda şüpheleri var.
İstanbul'da eczacı olan Ömür Çakmak, Covid-19 pandemisi ile birlikte eczacıların yaşadığı zorlu süreci anlattı. Çakmak, sokağa çıkma yasağı ile birlikte iş yükü anlamında azalma olduğunu belirterek, acil ilaç talebi dışında yoğunluk olmadığını ifade etti.
Eczacılar tedbirlerin arttırılmasını istiyor
Eczacılar belediyeler ya da ilgili kurumlar tarafından rutin olarak yapılan dezenfeksiyon işlemlerinden yararlanmak istiyorlar.
Eczanelerinde bir sağlık kuruluşu olduğunu belirten Çakmak, Covid-19 hastalarının ya da yakınlarının ilaçlarını temin etmek için eczanelere geldiğini dolayısıyla eczanelerinde tıpkı hastaneler gibi dezenfeksiyon işleminden geçmesini talep ettiklerini söyledi. Bir diğer talep ise teması azaltacak olan e-reçete sistemine geçilmesi .
Ayrıca başka taleplerinin de olduğunu ifade eden Çakmak şöyle sıraladı;
Eczanelere koruyucu ekipmanların arttırılarak verilmesi
Tıbbi malzemeler için (dezenfektan, eldiven) bir tavan fiyat limiti belirlenmesi
Vefat eden Eczacı İsmail Durmuş'un son talebi dezenfeksiyon
Sancaktepe’de Canan Eczanesi’nde görevli 38 yaşındaki eczacı İsmail Durmuş’un coronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Durmuş'un Twitter hesabından yaptığı son paylaşımlardan birisi Sancaktepe Belediyesi'nden eczanelerinin dezenfeksiyon işleminin uygulanmasını istemesiydi.
Hayatını kaybeden Durmuş'un bir diğer paylaşımı
Sancaktepe Belediyesi'nden vefat sonrası cevap
Sancaktepe Belediyesi, hayatını kaybeden Eczacı İsmail Durmuş'un twitter mesajına vefattan sonra cevap verdi.
Ücretsiz maskeler eczanelerde
10 Nisan itibariyle ücretsiz dağıtılacak maskelerin kendilerine ulaştığını ve uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirildiklerini söyleyen Eczacı Ömür Çakmak, öncelikle 57-65 yaş arasındaki vatandaşlara SMS olarak bir şifre geldiğini ve bu şifreler ile diledikleri eczanelerden maskeleri temin edebildiklerini ifade etti.
Eczacıların bu uygulamada da fedakarlık yaptığını belirten Çakmak, bu hizmetin eczaneler tarafından verilmesinin doğru olduğunu ancak daha planlı ve daha erken dönemlerde olması gerektiğini söyledi.
Maske sayıları yetersiz
Bir vatandaşa 10 gün için 5 adet maske verileceğini belirten Ömür Çakmak, bunun 2 gün aynı cerrahi maskenin kullanımı anlamına geldiğini ve bununda yeterli olmadığını ifade etti.
Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak: Eczaneler risk grubu içerisinde
Eczanelerin 7-24 vatandaşa sağlık hizmeti verdiğini söyleyen Çolak, şu ana kadar 3 eczacının hayatını kaybettiğini, 5 eczacının Covid-19 şüphelisi, 15'e yakın eczane çalışanının da Covid-19 sıkıntısı yaşadığını belirtti.
Görev başında hayatını kaybeden meslektaşlarımızı 'Görev Şehidi' olarak adlediyoruz
Riski bir mesleğin mensubu olduklarını belirten Erdoğan Çolak, "Ülkemizin sağlığı adına bu mesleği yapmaya devam ediyoruz." dedi.
Önlemleri kendi imkanlarımız alıyoruz
Şu ana kadar eczaneler açısından alınan önlemleri kendi elleri ile aldıklarını belirten Başkan Çolak, devletten beklentilerini sıraladı;
1. Eczanelere ekipman desteği (Gözlük, önlük..)
2.Bu süreçte 7-24 hizmet veren eczacılar için yeni destek paketlerinin açıklaması
3. Tüm eczacı ve eczane çalışanlarımızın mutlaka testten geçirilmesini talep ediyoruz
CHP Milletvekili Gamze Taşçıer: Eczacılar yalnız bırakıldı
CHP Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşçıer, coronavirüs pandemisinin başından beri eczacıların yalnız bırakıldığını ve kendi önlemlerini kendilerinin almak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Taşçıer, "Sağlık ocaklarında yazılması gereken kronik hastaların ilaçlarının eczanelerden temini ile birlikte bulaş riski eczanelerde daha çok arttı. Malesef geldiğimiz noktada bir meslektaşımız daha hayatını kaybetti. Son noktada da maskelerin yine eczaneler üzerinden dağıtılması bu anlamda eczacıları bir risk ortamına soktu. Bu nedenle de iktidarın eczane çalışanlarının belli periyodlar halinde testten geçirmesi lazım."
Sokağa çıkma yasağı ile birlikte görev başında olmaya devam ettiklerini belirten Taşçıer, kamu hizmeti yaptıklarını ifade ederek bu görevden kaçmadıklarını yeter ki eczacılara sahip çıkılmasının gerektiğini söyledi.
Gamze Taşçıer, "Maske satışları konusunda çok ciddi bir itibar kaybı yaşatılmaya çalışıldı eczacılara. Fahiş fiyatlarla satış yapıldığına dair bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Oysa eczacılar aldıkları fiyata çok cüzi bir kar koyarak yaptılar."