Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen iş adamları arasında yer alan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, ABD’de Utah Federal Mahkemesi’nde Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen'in (Levon Termendzhyan) yargılandığı davadaki iddianamede yer almış, ayrıca tanık olarak savcılık tarafından ifadesine başvurulmuştu. Biyodizel üretimi yaptıklarını öne süren Kingston kardeşler, Amerikan Federal Hükümeti'ni 511 milyon dolar dolandırmış, paranın bir kısmının Türkiye’de Korkmaz ve sahibi olduğu SBK Holding aracılığıyla aklanmaya çalışıldığı iddia edilmişti. 2020 yılına kadar dava dosyasında tanık olarak yer alan Korkmaz, 2020 yılında hakkında ABD’de açılan federal davada sanık oldu.
Kaçması için fırsat verildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Eylül 2020’de, Korkmaz’ın da aralarında olduğu 14 kişi hakkında, malvarlıklarına el konulmasını talep etti. Ve 10. Sulh Ceza Hâkimliği kabul etti. Daha sonra Korkmaz hakkında yurt dışına çıkış yasağı çıkarıldı. Ancak, 6 Kasım’da ise Korkmaz'ın malvarlıklarına el koyma kararı, şüphelilerin ve şirketlerinin banka hesapları üzerindeki tedbirlerin kaldırılması İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep edildi. Ve aynı gün, İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği, SBK hakkındaki tedbir kararını kaldırdı. Kararın ise, Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun (MASAK) 5 Kasım’da hazırladığı “suç bulunamadı” raporu üzerine alındığı belirtildi. Tedbir kaldırma işlemi SBK'ya malvarlığını yurtdışına kaçırma imkanı sağladığı gerekçesiyle kamuoyunda tepki çekmişti.
Soylu iddiası
Bu arada Sezgin Baran Korkmaz'ın hakkındaki soruşturma halen devam ederken 4 Aralık 2020'de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bakanlıktaki makamında görüştüğü ortaya çıkmıştı. Suç örgütü lideri Sedat Peker, Soylu’nun, Korkmaz'a “Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurt dışına çık. Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak” dediğini öne sürüyordu. Bu görüşmeden bir gün sonra, 5 Aralık 2021'de Korkmaz yurt dışına kaçmıştı.
Nereye iade edileceği belirsiz
Yurtdışına kaçan Korkmaz Avusturalya da ABD'nin talebiyle 20 Haziran 2021 tarihinde tutuklandı. ABD'den gönderilen 133 milyon dolar kara paranın ise Türkiye'de nasıl aklandığı ve buna kimlerin yardım ettiği hiç araştırılmadı. Avusturya'da tutuklu bulunan Korkmaz'ın iadesi için ABD ve Türkiye kendi ülkelerine teslim talebiyle başvuru yaptı. Avusturya yargısı hem Türkiye'nin hem de ABD'nin iade edilmesi taleplerini kabul etti. Korkmaz'ın hangi ülkeye iade edileceği konusundaki son söz Avusturya Adalet Bakanlığı'nda. Tüm bu gelişmelerin ardından İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Sezgin Baran Korkmaz'ın SBK Holding'deki hisselerine Mart ayı ortasında tedbir koyduğu ortaya çıktı.
6 Kasım 2020'de malvarlığındaki tedbirin kaldırılmasıyla kaçışı arasında geçem bir ayda yurtdışına sermaye çıkarmak için fırsatı bulunan SBK'nın Türkiye'de ne kadar malvarlığı bıraktığı bir muamma. Bununla birlikte SBK'nın firarda olduğu dönemde de tedbir alınmadığı için bazı şirketlerini satmaya devam ettiği ortaya çıkmıştı.
Gazeteci İsmet Berkan 28 Haziran tarihli Haftalık Gazete'deki yazısında satılan şirketleri şöyle sıralamıştı:
6 Aralık’ta yurt dışına çıktığı kamera kayıtlarına yansıyan Korkmaz, mal varlığına yeniden tedbir gelmesinden çekindiği için zaman kaybetmeden şirketlerini satışa çıkarıp nakde çevirdi. Korkmaz, ilk olarak 2014’te bir Lüksemburg yatırım şirketinden satın aldığı Biofarma adlı jenerik ilaç üreticisi şirketini sattı. Bu işlem 14 Aralık’ta gerçekleşti. Sözleşmedeki gizlilik nedeniyle şirketin ne kadara satıldığı bilinmiyor ancak şirketin yönetim kurulu başkanlığına bir İsviçrelinin oturduğu, şirketin yönetiminde ise Korkmaz’ın önemli yöneticilerinden Çağlar Şendil’in de yer aldığı kaydedildi.
Biofarma’nın satışını Silcolux izledi. SBK şirketin hisselerini 6 milyon dolara İnan Kıraç’a geri verdi. Ardından 20 Mayıs 2021’de Hexagon adlı şirketini elden çıkardı. Siyasilerin-gazetecilerin ücretsiz olarak ağırlandığı Bodrum’daki Paramount Hotel’i de sigorta şirketi Unico’ya sattı. Şirket bilançosunda otelin değerini 372 milyon lira.