Zeytinyağlıların Baş Tacı Enginarda Hasat Başladı! Nisan ve Mayıs Ayları Zirve Yapacak
Enginarın üretim üssü İzmir'de üreticinin hasat mesaisi başladı. Türkiye'deki en önemli enginar üretim merkezlerinin başında yer alan İzmir'de hasat haziran ayına kadar sürecek.
150
Türkiye'de enginar üretiminin yüzde 30'unun yapıldığı İzmir'de nisan ve mayıs ayları hasat yoğunluğuyla geçecek. Ilık iklim sebzesi olan enginar, ağırlıklı olarak Ege ve Marmara bölgelerinde üretiliyor.
250
Zeytinyağlı olarak sofraları lezzetlendiren enginar, içeriğindeki A ve C vitaminlerinin yanında kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi çeşitli mineralleri barındırması nedeniyle sağlık açısından da tercih ediliyor.
350
Ülke enginar üretiminin yüzde 30'unu karşılayan İzmir'de, enginar hasadı şubat gibi başlasa da nisan ve mayıs aylarında yoğunlaşıyor. Hasat, hazirana kadar devam ediyor. Kentte, coğrafi işaretle tescilli sakız enginarının yanında Bayrampaşa cinsi ve melez enginar da ekiliyor.
450
Kent genelinde 8 bin dekar alanda yetiştirilen enginar üretimi daha çok Çeşme, Urla, Seferihisar, Torbalı ve Karaburun ilçelerinde yapılıyor.
550
Bu sezon verimi etkileyecek olumsuz hava koşullarının yaşanmadığı enginarda, geçen yıl olduğu gibi yaklaşık 11 bin tonluk üretim bekleniyor.
650
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, AA muhabirine, enginarın yenmek için en uygun döneminin bahar ayları olduğunu, o nedenle hasadın nisan ve mayısta yoğunlaştığını söyledi.
750
Enginarın ağırlık olarak taze tüketildiğini, dondurularak ya da salamura şeklinde de tercih edildiğini dile getiren Şahin, "İzmir, Türkiye'deki en önemli enginar üretim merkezlerinin başında yer alıyor. Sakız enginarı olarak coğrafi işaret almış, tescillenmiş bir çeşidimiz var. İzmir'de enginarın yetiştiği alanlar birbirine çok yakın alanlar. Urla, Seferihisar, Çeşme hemen hemen hepsi aynı iklim yapısına sahip. Çok yoğun el emeği isteyen bir ürün" diye konuştu.
850
Şahin, yerel enginar çeşidi sakız enginarı yetiştiriciliğini muhafaza etmeye çalıştıklarını vurgulayarak, renkli ya da mor olarak adlandırılan enginarların da tercih edildiğini belirtti.
950
Seferihisar'ın Düzce Mahallesi'nde 35 yıldır enginar üreten Turgay Gülgönül de sebzenin dikiminin eylül, ekim ayları gibi yapıldığını, bitkinin kökten çoğaldığını anlattı.
1050
Dip gübrelemesi, seyreltilmesi, yaprak alınması ve ilaçlama işlemleri yaptıklarını söyleyen Gülgönül, yumuşak geçen kış mevsiminde ilk mahsullerin şubat ayında alınabildiğini dile getirdi.
1150
Gülgönül, internet üzerinden sattığı ürünlerine yoğun talep olduğunu bildirdi.
33 yıldır enginar üreticiliği yapan Ersin Güvercin ise ürüne talebin çok yüksek olduğuna dikkati çekti.
1250
Ürüne Türkiye'nin her bölgesinden rağbet olduğunu kaydeden Güvercin, kargoyla enginar taleplerini karşıladıklarını belirtti.
1350
Zeytinyağlı Enginar İçin Malzemeler
6 adet enginar
Yarım limon suyu (enginarları ovmak için)
1 adet havuç
1 adet patates
1 su bardağı bezelye (haşlanmış ya da konserve)
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon
1 çay kaşığı şeker
1,5 çay kaşığıTuz
1 su bardağı su
1450
Zeytinyağlı Enginar Nasıl Yapılır?
Havuç ve patates minik küp şeklinde doğranır ve tencereye alalım, üzerini geçecek kadar su ekleyerek 10 dakika kadar haşlanmaya bırakalım. Burada sebzelerin tam pişmemesi önemli, hafif diri kalması gerekiyor. Sebzelerimiz piştiktn sonra uyunu süzelim ve bir kenarda bekletelim.
1550
Ayrı bir tencereye bezelyelerimizi alalım, üzerine su ekleyerek yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Dilerseniz konserve bezelye de kullanabilirsiniz. Haşlanan bezelyelerimizin de suyunu süzelim ve bir kenarda bekletelim.
1650
Soğanı yemeklik doğrayarak yarım çay bardağı zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavuralım. Üzerine patates ve havucu ekleyelim. Haşladığımız bezelyeyi de ilave ederek 1-2 dakika karıştıralım ve ocaktan alalım.
1750
Enginarlarımızı uygun bir kap içerisine alalım, yarım limon suyu ile ovalım ve tencereye dizelim. Orta kısımlarına hazırladığımız sebzelerden paylaştıralım. Kalan garnitürü de enginarların üzerine paylaştıralım.
1850
Üzerine zeytinyağı, limon suyu, şeker, tuz ve suyu ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım. Yemeğimiz kaynayıncaya kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirelim. Bu süreç yaklaşık 20-25 dakika sürecektir.
1950
Pişen enginarlarımızı ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Ardından servis tabağına alarak suyundan üzerine gezidrelim ve servis edelim. Üzerini dereotu ile de süsleyebilirsiniz.
2050
Enginarın besin değeri
Enginar, zengin lif, vitamin ve mineral kaynağı besin olarak tüketilmektedir. Doymuş yağ açısından düşüktür. Aynı zamanda C vitamini, tiami, folat, B6 Vitamini, B12, A, E, D ve K vitamini içermektedir. Kalsiyum, demir, çinko, sodyum, manganez, fosfor ve çinko gibi mineraller de sağlayabilir.
2150
Enginarın sağlığa faydaları nelerdir?
Enginar’ın, yüksek antioksidan seviyeleri nedeniyle sağlık açısında birçok faydası bulunmaktadır.
Antikanser Özelliğine sahiptir
Enginar, tüm sebzeler arasında en yüksek antioksidan düzeyine sahiptir. Enginar, polifenoller (antioksidan) açısından zengin oldukları için kansere karşı bir silah deposu olabilir. Enginar özleri, kanserden korunmada olduğu kadar tedavide de umut verici bir diyet aracı olarak kullanılmaktadır.
2250
Kalp Sağlığını İyileştirebilir
Enginar, yapraklarındaki bazı bileşenlerin kötü kolesterol (LDL) düzeylerini düşürdüğü ve iyi kolesterol (HDL veya omega-3 yağ asitleri) düzeylerini artırdığı söylenmektedir. Kolesterol, kardiyovasküler sistemin atardamarlarında biriken, kan akışını engelleyen, kan basıncını artıran ve potansiyel olarak ölümcül kalp krizlerine ve felçlere yol açabilen bir yağ türüdür. Kötü kolesterolü düşürmedeki bu etkisi nedeniyle enginar kalp sağlığınızı iyileştirmede yardımcı olmaktadır.
2350
Kan Basıncını Düzenlemeye Yardımcı Olur
Enginar, zengin potasyum kaynağı olduğu için vücuttaki sayısız organ sistemi üzerinde etkisi bulunmaktadır. Potasyum, kan basıncını arttırması ile bilinen fazla sodyumun etkilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Enginar aynı zamanda potasyum eksikliğinin etkilerini önlemek için halihazırda hipertansiyon ilacı kullananlar için yararlıdır. Şeker hastaları ayrıca kan basıncı ve bu hastalıkla ilişkili komplikasyonları önlemek için enginar yemeye teşvik edilmektedir.
2450
Karaciğer Sağlığını İyileştirebilir
Enginarda bulunan antioksidanlar, toksinlerin varlığını azaltarak, karaciğerden ve vücuttan atılmasını kolaylaştırmaktadır. Karaciğerin iyileştirmede etkilidir.
2550
Daha Düzgün Bağırsak Hareketlerine Yardımcı Olur
Enginar, sindirim sisteminizin sağlığını ve işlevselliğini iyileştirmek için en faydalı besin maddelerinden biri olan zengin bir lif kaynağı içermektedir. Lif, bağırsak hareketlerini düzenli tutmaya ve kabızlık semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Lif, midede şişkinliği, krampları, aşırı şişkinliği ve genel rahatsızlığı hafifletir.
2650
Doğum Kusurlarını Önlemeye Yardımcı Olabilir
Enginarın içinde bulunan yüksek folat seviyesi, yenidoğanlarda nöral tüp kusurlarının (beyin ve omuriliğin doğum kusurları) oluşmasını önlemeye yardımcı olmaktadır. Nöral tüp kapatma işleminin düzgün bir şekilde gerçekleşmesi için belirli bir miktarda folatın olması gerekir, bu nedenle folik asit hamileliğin önemli bir parçasıdır.
2750
Kemik Mineral Yoğunluğunu Artırır
Enginar, magnezyum, fosfor ve manganez gibi vitamin ve mineraller elde etmek için piyasadaki en iyi besinlerden biri olarak bilinmektedir. Bu mineraller, kemik sağlığına etki ederek, osteoporoz (kemik erimesi) gibi durumların olasılığını azaltmaktadır.
2850
Metabolizma Hızını Artırabilir
Magnezyum ve manganez vücudun metabolizma süreçlerinin önemli parçalarındadır ve enginarlarda önemli miktarda bulunur. Magnezyum, vücut tarafından kalsiyum alımını optimize ederek kemikleri daha da güçlendirmektedir. Manganez, magnezyumdan biraz daha fazla rol oynar ve kolesterol, amino asitler ve karbonhidratların metabolizma oranlarını etkilemektedir.
2950
Beyin Fonksiyonunu İyileştirebilir
Enginarda bulunan fosfor, beyin hücrelerinde de bulunmaktadır. Fosfor eksiklikleri, bilişsel yetenekle ilişkilendirilmektedir. Bu sebeple beyni sağlıklı tutmak için enginar tüketmek oldukça etkili olmaktadır.
3050
Enginar Nasıl Tüketilmedir?
Enginar, doğal pişmemiş halde sert bir dokuya ve acı bir tada sahiptir. Bu, enginarların acılığına sebep olan sinarin (safra salgılatıcı özelliğe sahip organik asit) sayesindedir. Enginarları pişirmek dokularını yumuşatır ve onları haşlanmış patates kıvamına dönüştürmektedir. Acılık da pişirme ile kaybolmaktadır.
3150
Enginarın Zararı Var mı?
Enginarın aşırı tüketilmesi halinde ishal, gaz ve karın şişkinliğine sebep olabilmektedir. İdrar söktürücü özelliği olduğu için ishal sorunların yaşanan dönemlerde tüketilmemelisi önerilir. Çok fazla enginar tüketimi, özellikle alerjik bünyelerde kaşıntı, deri döküntüsü, boğazda şişme gibi olumsuz etkiler gösterebilmektedir.
3250
Enginar Yaprağı Faydaları
Enginar yaprağı, kanserden enfeksiyona kadar birçok hastalık için önerilen bir besindir. Karaciğer doktoru olan enginar, sadece sebze kısmıyla değil kökü ve yapraklarıyla da insanlara şifa dağıtmak için kullanılmaktadır. Kurutulmuş enginar yaprakları ile demlenen şifalı enginar çayı, karaciğer yağlanması ve safra kesesi hastalıkları için tüketilebilecek doğal bir takviyedir. Mevsiminde kurutulan yapraklarından enginar çayı hazırlayarak kışın bağışıklığınızı kuvvetlendirebilir, toksinlerden kurtulabilirsiniz. Zengin B vitamini içeriği ile enginar yaprağı çayı iştah açar; kalp ve damar sağlığını korur.
3350
Enginar Yaprağının Faydaları
Karaciğeri Temizler
Kemikleri Güçlendirir
Mide Asitlerini Dengeler
Bağışıklık Sistemini Korur
Zihin Gelişimini Destekler
Kanser Riskini Düşürür
İdrar Yollarını Rahatlatır
Sindirime İyi Gelir
Kolesterolü Dengeler
Vücudu Forma Sokar
3450
Henüz enginar yaprağının faydaları ve iyi geldiği hastalıklardan haberdar olmayanlar, enginarın yapraklarını çöpe atmıştır. Fakat bu yazımızı okuduktan sonra enginarın her bir yaprağını tüketmek için saklayacaksınız. Enginar sizler için yapraklarında da bolca vitamin ve mineral saklayan ilaç niteliğindeki bir sebzedir.
3550
Zaman zaman karaciğer ve mide problemleriyle başınız derde giriyorsa; enginar yaprağı faydaları ile tanışma zamanınız geldi. Uzmanların gündeminden düşmeyen bu faydalı besini tüketme sırası şimdi sizde! Haydi, enginar yaprağı faydaları nelerdir birlikte öğrenelim.
3650
Enginar Yaprağı ve Enginar Çayının Faydaları
1) Karaciğeri Temizler
Enginar yapraklarının faydaları nelerdir denince araştırmalarda ilk çıkan sonuçlar karaciğer sağlığıyla ilgilidir.
Enginar yaprağı çay olarak tüketilir. Bu yaprağın faydaları arasında karaciğeri temizlemek yer alır.
Enginar yaprağındaki cynarin adlı antioksidan maddeler, karaciğerde biriken zararlı toksinlerin atılmasını sağlar ve vücudu temizler.
Böylece karaciğer yağlanmasını ve yağlanmaya bağlı oluşan hastalıkları da önler.
3750
2) Kemikleri Güçlendirir
Enginar yaprağı suyunun faydaları nelerdir sorusunun bir cevabı da kemik sağlığını güçlendirmesidir.
Enginar yaprağı kalsiyum kaynaklarından biridir. Enginar yaprağını kaynatıp suyunu içerseniz vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu karşılamış olursunuz.
Kemik erimesi ve doku hasarını önlemek için enginarın yapraklarından faydalanmanızı öneriyoruz.
Kas ve kemik ağrılarını da dindirecek kadar etkilidir.
3850
3) Mide Asitlerini Dengeler
Enginar yapraklarının faydaları sayesinde sürekli ekşiyen mideniz için doğal çözüm bulabilirsiniz.
Bolca lif içeren enginar yaprağı mideyi koruyan dost besinler arasındadır. Hazımsızlık ve mide yanması gibi sorunlar için enginar yaprağının tüketilmesi önerilir.
Düzenli olarak içilen enginar yaprağı çayı ile mide asitleri dengelenir.
Sık sık kusma sorunu yaşayanların enginar yaprağı çayı içmesi tavsiye edilir.
3950
4) Bağışıklık Sistemini Korur
Enginar yaprağı suyu düzenli içildiğinde vücut direnci artar ve mikroplara karşı savunma mekanizmanız güçlenir.
Enginar yaprağında A, C, E, D ve B vitaminleri bulunur. Bu vitaminler ise bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için görevlidir.
Enginar yaprağından faydalananlar daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olacağı için hastalıklardan uzak kalır.
Gerekli vitaminler alındığı için, vücut fonksiyonları da sağlıklı şekilde işler.
4050
5) Zihin Gelişimini Destekler
Fosfor içeren enginar yaprağı, zihin gelişimini destekleyen bir besindir. Çay halinde tüketildiğinde sinir hücrelerini uyarır ve dikkat dağınıklığını çözer.
Beyin gelişimi için önemli olan fosfor, enginar yaprağından alınır.
Düzenli olarak ve ölçülü miktarda enginar yaprağı çayı tüketebilirsiniz.
Enginar yaprağı bitki çayı gibi tüketildiğinde Alzheimer gibi zihinsel rahatsızlıklara karşı koruyucu görevi görür.
4150
6) Kanser Riskini Düşürür
Enginar yaprağı çayı faydası olarak vücutta kontrolsüz sorunlu hücre oluşumuyla mücadele etmesi de sayılabilir.
Yüksek antioksidan maddeler içeren enginar yaprağı, kanser hastalığının bitkisel tedavisidir.
Çeşitli kanser türlerini önleme konusunda ve vücuttaki kanserli hücreleri yok etme konusunda başarılı olan enginar yaprağı, sık sık çay olarak tüketilmelidir.
Yemeklere de eklenen enginar yaprağı, kanser düşmanı besin olarak tercih edilir.
4250
7) İdrar Yollarını Rahatlatır
Metabolizmayı hızlandıran, böbrek fonksiyonlarını çalıştıran enginar yaprağı aynı zamanda enfeksiyonu da temizler.
İdrar yollarının rahatlamasını sağlayan bu faydalı yapraklar, vücudu toksinlerden arındırırken idrar yolunda oluşan iltihap gibi durumları da ortadan kaldırır.
Enginar yaprağı kürü yaparak idrar yolları enfeksiyonlarından kurtulmayı kolaylaştırabilirsiniz.
4350
8) Kolesterolü Dengeler
Kolesterol yüksekliği pek çok kişide kalp hastalıkları riskini meydana getirir. Bu riski ortadan kaldırmak için enginar yaprağı önerilir.
Enginar yaprağının suyu ve çayı, kandaki kolesterol düzeyini dengeler.
Böylece damarların rahatlamasını sağlayarak kalp hastalıklarını önler.
4450
9) Safra Kesesi ve Sindirim Sorunlarına İyi Gelir
Enginar yaprağı çayı İbrahim Saraçoğlu tarafından da önerilir ve Saraçoğlu bu çayın özellikle safra kesesi sorunları ve sindirim problemleri üzerindeki olumlu etkilerinin altını çizmektedir.
Enginarın en dış yapraklarının altında kalan diğer yaprakları suda 5 dakika kadar kaynatıp elde edeceğiniz suyu tüketebilirsiniz. Bu kürün 1 ay boyunca haftada 2-3 kez olacak şekilde uygulanması önerilir.
4550
10) Vücudu Forma Sokar
Enginar yaprağını tüketerek hayatınız için sağlıklı seçimler yapmış olursunuz. Bu besin sayesinde organlarınızda yağlanmayı önleyebilirsiniz.
Eğer diyete başlayacaksanız enginar yaprağı ile hazırlanan yemekleri ya da enginar yaprağı çayını tüketerek metabolizmanızı uyarabilirsiniz.
Cilt hasarlarını önleyeceği için kilo verme sonrasında cildin sıkılaşmasına da destek olur.
4650
Enginar Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Enginar yaprağı çayı İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanlar tarafından hastalara şifa niyetine önerilmektedir. Peki, bu faydalı çayı nasıl demlemelisiniz? İşte, enginar çayı tarifi ve adım adım yapılışı:
Her içim için taze olarak hazırlanması önerilen enginar yaprağı çayı, 1 çay kaşığı kuru yaprakla hazırlanır.
1 fincan sıcak suyun içine 1 çay kaşığı enginar yaprağını dökün.
5 dakika kadar yaprakların suyun içinde açılmasını sağlayın.
İçmeden önce farklı bir bardağa süzerek alın ve süzülen çayı için.
4850
Enginar Yaprağı Suyu
Enginar Yaprağı Çayı Ne Kadar İçilmeli?
Bitki çayları ölçülü tüketilmelidir. Aşırı tüketimde böbrekleri yorabilir. Bağırsakların dengesini bozabilir. Enginar yaprağı çayı da ölçülü tüketilmesi gereken bir çaydır.
Enginar yaprağı kürü hazırlayanlar günde 4 bardaktan fazla tüketmemelidir.
Enginar yaprağı çayı ise; yemek öncesinde günde 1 bardak ölçüde tüketilmelidir.
Enginar yaprağı çayını tüketmek için var olan hastalığınızı takip eden doktorunuza danışmanız önerilir.
Sağlıklı bireylerin düzenli olarak tüketmesinde sakınca görülmemektedir. Ancak hastalık ve ilaç kullanımı süresi içinde doktora danışıp bu faydalı çayı tüketebilirsiniz.
5050
Enginar Yaprağı Nasıl Pişirilir?
Enginar yaprağı suyu faydaları pek çok insana ilaç gibi gelmektedir. Sadece suyu değil yaprağın kendisi de şifa olmaktadır. Bu nedenle bazı yörelerde enginar yaprakları ile salata ve yemekler yapılır. Enginar yapraklarını tam kıvamında pişirmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
Enginar yaprakları tek tek kesilir ve limonlu su dolu bir kap içine alınır.
Etli yemeklere ekleyecekseniz etleri kavurduktan sonra tencereye alabilirsiniz.
Etsiz zeytinyağlı bir yemek hazırlamak isteyenler ise; enginar yapraklarını salça kavurma sırasında tencereye ekleyebilir.
Enginar yaprağı kısık ateşte pişirildiğinde yumuşacık bir kıvama gelecektir.
Salatalar için enginar yaprağı kullanmak isterseniz, haşladıktan sonra diğer sebzelerle karıştırabilirsiniz.
Enginar yaprağını pek çok şekilde pişirip birbirinden nefis yemekleri hazırlayarak kalp ve damar sağlığınızı koruyabilirsiniz.