Zam Teklifi Yapılmadı, İşçiler Greve Çıkıyor

Manisa Organize Sanayi'de bulunan HMS Makina çalışanları toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı ve beklenilen ücret zammı teklifinin yapılmaması nedeniyle greve çıkma kararı aldı. Grev Birleşik Metal İş Sendikası tarafından duyuruldu.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan HMS Makina San. ve Tic. A.Ş çalışanları yarın (5 Haziran) greve çıkıyor.

Birleşik Metal İş Sendikası'ndan yapılan açıklamaya 20 Kasım 2023'te başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Daha sonraki süreçte ise sendika üyelerinin kabul edeceği bir ücret zammı teklifi firma tarafından yapılmadı.

Bu nedenle sendika 5 Haziran Çarşamba günü greve çıkma kararı aldı.

Sendikadan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İlk görüşmeden bugüne yaklaşık 6 ay geçmiştir. Gerek 60 günlük olağan toplu iş sözleşmesi müzakereleri sürecinde gerekse de sonraki süreçte yapılan çok sayıda görüşmeden sonuç alınmaması, üyelerimizin taleplerini karşılayacak bir ücret zammı verilmemesi üzerine sendikamız son çare olarak grev kararı almıştır.

Yapılan görüşmelerde sendikamızın yapıcı yaklaşımına ve sözleşmeyi masada müzakere yoluyla bağıtlama iradesine karşın işveren tarafı maalesef işçi arkadaşlarımızın taleplerini karşılayacak bir ücret teklifi vermemiştir.

Yaşadığımız ağır iktisadi koşullar, yüksek oranlı enflasyon ve sürekli eriyen ücretlerimizle yaşamak mümkün değildir. İşyerindeki ücretler asgari ücret seviyesindedir. İşveren tarafından verilen ücret zammı sonrası ücretlerimiz asgari ücretin biraz üzerinde kalacaktır. Bu ücret düzeyinin kabul edilmesi mümkün değildir.

İşyerinde toplusözleşme öncesi itibarıyla 4 ikramiye dâhil net ücret 17.691 TL’dir. Sendikamızın ücret zam teklifi ise 4 ikramiye dahil net 32.482 TL’dir. İşveren ise, 27.952 TL teklif etmektedir.
Bugün açlık sınırı 20 bin TL’ye, yoksulluk sınırı ise 64 bin TL’ye dayanmıştır. İşveren tarafından teklif edilen ücretle en temel ihtiyaçları karşılamak mümkün değildir."

Türkiye Haberleri