Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (2024-YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) yarın başlıyor.
İletişim Buluşmaları programında basın mensuplarıyla bir araya gelen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği gün için YKS'nin yapılacağı okulların etrafında gürültü yapılmaması uyarısında bulunarak, "Toplumsal olarak bu konuda hep birlikte göstereceğimiz duyarlılık çok önemli." dedi.
YKS başvurularına ilişkin bilgiler veren Ersoy, "8 Haziran Cumartesi 10.15'te başlayacak Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 3 milyon 120 bin 878, 9 Haziran Pazar 10.15'te başlayacak Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) 2 milyon 19 bin 709 ve aynı gün saat 15.45'te gerçekleşecek son oturum Yabancı Dil Testi'ne (YDT) ise 233 bin 389 aday katılacak. YKS oturumları için bu sene 5,5 milyona yakın soru kitapçığı basıldı. Bu kadar geniş kapsamlı sınav, devasa süreçleri gerektiriyor." bilgilerini verdi.
3 milyon aday için 60'a yakın sınav yapıldığını ve dünyada benzeri olmayan güvenlik önlemleri aldıklarını belirtilen açıklamada, engelli adaylara ek süre verildiğini ve elektronik sınavların sayısını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
"OKULLARIN ÇEVRESİNDE GÜRÜLTÜ YAPILMASIN"
Sınav günü stressiz bir ortam sağlanması için toplumun duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Ersoy, "Öğrencilerin sınava gireceği okulların çevresinde gürültü yapılmaması konusunda toplum olarak hassas davranılması" konusunda uyarıda bulunarak, adayları olumsuz etkileyecek durumlardan kaçınılmasını, özellikle gürültü çıkartacak çalışmalar yapılmamasını istedi.
"STRESSİZ, GÜRÜLTÜSÜZ VE TRAFİKSİZ BİR ORTAM HAZIRLANMASI ÖNEMLİ"
Bu noktada ilgili kurumlara bilgilendirme yapıldığını aktaran Ersoy, şöyle konuştu:
"Sınav binalarında uygun koşulların sağlanması ve etrafının gürültüden yalıtılması önemli. Sınav binalarının etrafında herhangi bir çalışma veya etkinlik yapılmaması, pazar kurulmaması, inşaatların ve yol çalışmalarının durdurulması ve gerekli diğer tedbirlerin alınması konusunda tüm ilgili kurumlarla resmi yazışmalarımızı yaptık. Gerekli önlemlerin alınması için ilgili pek çok kurumla toplantılar yaptık.
Bunun için valilikler, belediyeler, milli eğitim müdürlükleri ve emniyet müdürlükleri ile sürekli koordinasyon halinde pazar günü akşamına kadar çalışmalarımız sürecek. Trafik akışının da emniyetli şekilde sağlanması ve toplu ulaşım imkanlarının artırılması konusuna da işaret ettik. Adaylarımız için stressiz, gürültüsüz ve trafiksiz bir ortam hazırlanması önemli. Toplumsal olarak bu konuda hep birlikte göstereceğimiz duyarlılık çok önemli."