Güneydoğu'nun kavurucu sıcaklarında asırlardır en doğal serinleme yöntemi olan meyan şerbeti, Şanlıurfa'da halk arasında "yerli kola" olarak biliniyor. Ramazan'da iftar sofralarının, yazın ise serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi olan bu geleneksel içecek, hem lezzeti hem de sağlığa faydalarıyla dikkat çekiyor.
Her gün taze hazırladığı şerbetiyle tanınan 55 yıllık usta Hacı Naci Okkaş, işin sırrını ve meyan şerbetinin faydalarını anlattı. "Birecik’ten meyan kökü alıyorum, Maraş’a götürüp orada dövdürüyorum. Sonra Urfa’ya getiriyorum" diyen Okkaş, "Tabii, şerbeti şerbetçiden al, ben sadece meyan şerbeti satıyorum" dedi.
FAYDALARINI TEK TEK SIRALADI
"Yerli kola"yı 10 liradan satan Okkaş, bu doğal içeceğin faydalarını ise şöyle sıraladı:
"Meyan şerbeti böbreklere, mideye, idrar yollarına iyi gelir. Aç karnına içildiğinde vücut direncini artırır. Boğazdaki iltihabı giderir, kalp ve damar sağlığına faydalıdır. Böbrek taşlarını düşürür, çok şifalıdır. Yeni nesil maalesef bu faydaları bilmiyor. Oysa bilseler, eczanede gördüğünüz ilaçların yüzde ellisi, belki de yüzde yetmişi meyan kökünden yapılıyor. Öksürük şurubu bile meyan kökünden olur."