'Yerel yönetimlerin işleyişi açıkça baltalanıyor'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun İzmir'de gerçekleştirilen 2'nci CHP’li Belediyeler Çalıştayı'na dair yaptığı açıklama yaptı.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 21-23 Kasım tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilen 2’nci CHP’li Belediyeler Çalıştayı sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı.
‘Cumhurbaşkanlığında belediye başkanlarına verilen sözler tutulmuyor’
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun İzmir'de gerçekleştirilen 2'nci CHP’li Belediyeler Çalıştayı'na dair yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanları ile yapılan toplantıda karar sürecine katılmamız için verilen sözler tutulmuyor” dedi.   

"Belediyelerin merkeze mahkum hala gelmesini dayanışmayla aşacağız"

CHP’li belediye başkanlarının yerel yönetimler yasa tasarısı, kardeş belediyecilik yol haritası, yeni kaynaklar ve yeni yatırımlar üzerine çalıştığını ifade eden Torun, “Uzmanların katıldığı oturumlarda, kaynaklara ulaşmadaki engeller ve fırsatlar tartışıldı. Vizyon sunumlarıyla başkanlar yenilikçi fikirlerle buluştu, kentlerin ana sorun alanlarına dair güncel yaklaşımları dinledi. Belediyelerin merkeze mahkûm hale getirilmesi tehlikesini dayanışma ve yaratıcı fikirlerle aşacağız. Kaynaklarımızı kendimiz yaratmaya önem vereceğiz, içimizdeki sinerjiyi, dayanışmayı karşılıklı fayda temelinde sistematik bir mekanizmaya dönüştüreceğiz. Örneğin 50 büyük belediyemiz yerel ve bölgesel kalkınmada 128 kardeşi ile işbirliği yapacak” dedi.

"Yerel yönetimlerin işleyişi açıkça baltalanıyor"

Yerel yönetimlerin işleyişinin baltalandığını ifade eden Torun’un açıklamasının satır başları şu şekilde oldu:

Seçmenlerin iradesini hiçe sayan vesayet kurmaya çalışıyorlar

Saray, yerel yönetimler üzerinde seçmenlerin iradesini hiçe sayan bir vesayet kurmaya çalışıyor. Belediyelerimizi yetkisiz, kaynaksız bırakıp bir demokrasi dekoruna dönüştürecek adımlar atıyor. Önce meclisi etkisizleştirdiler, sonra siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarını etkisizleştirmeye çalıştılar. Şimdi de belediyelere aynı yöntemi uyguluyorlar. Yerel yönetimlerin işleyişi açıkça baltalanıyor. Bu olanlar kabul edilemez.

Belediyelerin finansal kaynakları baltalanıyor

Belediyeler yurttaşların doğumundan ölümüne hayatlarının her anında hizmet aldıkları, taleplerini, beklentilerini karşıladıkları, katılımcılığın, şeffaflığın, denge-denetleme mekanizmasının en gündelik haliyle yaşandığı demokratik kurumlardır. Tüm gelişmiş demokrasilerde yurttaşların karara katılabildikleri temel yönetim unsuru olan belediyelerin yetkileri, gelirleri sürekli artıyor. Son dönemde Türkiye’de ise belediyelerin karar alanları, yetki sınırları, finansal kaynakları daraltılıyor.

Sözler tutulmuyor

Belediyelerle ilgili kanun değişikliği tasarısında bütün bunları tartıştık. Saraydan sızan haberler, belediyelerin yetki ve gelir alanlarının daha da daralacağına dair kaygılı işaretler barındırıyor. Kanun değişikliği için yapılan çalışmalara belediyeler çağrılmıyor, görüşlerine başvurulmuyor. Bunun için Cumhurbaşkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanları ile yapılan toplantıda karar sürecine katılmamız için verilen sözler de tutulmuyor. Sadece belediyelerin değil, sivil toplumdan akademiye, iş dünyasından meslek odalarına hiçbir paydaşın görüşüne başvurulmuyor. Belediyeleri ilgilendiren kanunların yapılmasında, yerel demokrasiyi, yerel kalkınmayı, yerel özerkliği öne çıkaracak yaklaşımlar üzerinde durduk. Demokrasi ve kardeşliği öne çıkardık. Ayrıca Erdoğan’ı belediye başkanlarına verdiği sözü tutmaya ve görüşlerimize başvurmaya çağırıyoruz.

Türkiye Haberleri