BirGün'den Yaşar Aydın'ın haberine göre; Erken seçim çağrıları partiler arasında yeni blok arayışlarını beraberinde getirdi. Bugünlerde Ankara’nın en heyecanlı tartışması ‘sağ partiler birleşir mi’ sorusu etrafında sürüyor. Biri yerel seçim olmak üzere son iki seçime bir yanda AKP-MHP bloğu ve ona yancı olan Perinçek diğer tarafta ise Millet Cephesi (HDP destekli) olarak girildi. Ankara kulislerinde konuşulanlara bakılırsa önümüzdeki ilk seçimde cephe sayısı artacak.
Modern, Milliyetçi, Muhafazakar
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Millet Cephesi’nin kurulması ve dağılmadan iki seçim geçirmesinde çok önemli rol üstlendi. Kılıçdaroğlu birlikteliğin devam etmesi gerektiğini defalarca tekrar etti. Şimdi de farklı bir düşüncesi yok. Bu konuda gayretlerini sürdüreceği çok açık bir şekilde ifade ediyor. Hatta cephenin genişletilerek ilerleyeceğinin altını çiziyor.
CHP liderinin bu isteğine rağmen Ankara’da farklı arayışların hızlandığı bilgisi meclis koridorlarına kadar inmiş durumda. Bu arayışın ilk sonucu İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin yanına Babacan’ın da kuracağı partiyle birlikte geniş tabanlı bir sağ cephe inşası olarak ortaya çıkacak gibi görünüyor. Milliyetçi-muhafazakar partiler iyileştirilmiş bir parlamenter sistem talebiyle yan yana gelecek.
Yüzde 20'yi aşar iddiası
Konuyu sorduğumuz İyi Parti ve SP’den isimler gelişmeleri yalanlamadılar. Özellikle CHP’siz bir bloğun AKP-MHP seçmeni üzerinde daha etkili olacağı konusunda neredeyse hemfikirler. Hatta aralarında oy hesaplaması bile yapanlar var. Bugün seçim olsa böyle bir ittifakın yüzde 20’nin üzerinde oy alacağına kesin gözüyle bakanların sayısı az değil. Bugüne kadar partilerin birbirleriyle teması olup olmadığını sorduğumuzda net bir yanıt almamakla birlikte İyi Parti merkezi ‘yoklamaların’ yapıldığını söylemek mümkün. Konuştuğumuz isimler özellikle merkezi bir temasın yapılmadığını belirtmemizi istiyor. Yani ilk temaslar daha alt düzeyde.
Seçime formül
Akşener’in Gelecek Partisi’nin seçime girmesi için katkı sunabileceklerini ifade etmesiyle adı geçen siyasi oluşumların neredeyse tamamı ilk seçimde kendisini ifade edecek şansı yakalamış olacak. Burada en yakıcı sorun cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesinde yaşanacak. Bu konuda yaptığımız görüşmeler gösterdi ki CHP’de düşünülerek birden fazla formül üretilmiş bile. Yeni cephe ortak aday konusunda anlaşamazsa her parti kendi adayını çıkarma konusunda özgür olacak. Ortak aday konusu CHP ile de konuşularak ilerletilmeye çalışılacak. İkinci tur için daha kampanya döneminde “destek” kararı kamuoyu önünde açıklanacak gibi yollar formüle edilmeye çalışılıyor.
CHP yalnız mı kalacak?
Kemal Kılıçdaroğlu Millet Cephesi’nin bugüne gelmesinde çok kritik bir rol üstlenmişti. Yeni bir sağ oluşum için çaba harcayan isimlere CHP’nin bu durumu nasıl karşılayacağını sorduğumuzda “mutlaka sayın Kılıçdaroğlu işin doğrusunun bu olduğu anlatılmalı ve ikna edilmeli” yanıtını aldık. Yani CHP ile ilişkiler bozulmadan sürecin ilerletilmesi için azami çaba harcanacak.
Böyle bir durumun hayata geçesi durumunda CHP’nin vereceği reaksiyonu şimdiden kestirmek zor. HDP ile bir ittifak ise neredeyse imkansıza yakın bir olasılık. Ama 31 Mart seçimlerinde olduğu gibi dolaylı bir ilişki mümkün.
Ankara’da seçim konuşulmaya başladı. 15 ile 20 ay içerinde erken seçim olasılığı her geçen dakika daha da güçleniyor. Bu anlamda yeni sağ cephe ortaya çıkması çok da uzun bir tarihe ertelenmeyebilir. Başlangıçta Millet Cephesi’ni bölen olarak görülme ihtimali olan girişim son tahlilde AKP-MHP bloğuna en büyük zararı verecek hamle olabilir. O yüzden CHP’nin de yol vermesi olasılık dahilinde.