Yemlere gelen zam köylüleri vurdu: Donma riskine rağmen keçileri beslemek için dağlara çıkıyorlar

Tunceli’nin Ovacık İlçesi'nde hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, son aylardaki aşırı zamlar sonrası yem fiyatlarının çok yükselmesi sebebiyle yem ve saman alma güçlerinin olmadıklarını belirttiler. Köylüler, keçilerini aç bırakmamak için donma riskine rağmen Munzur dağları eteklerinde 1800 rakımlı yüksekliğe çıkardıkları keçilerini, meşe ormanında meşe burçları ile beslemeye çalışıyorlar.

Köylüler, yem ücretlerine gelen zamlar karşısında ayakta kalmak için donma riskini göze alıyorlar. Köylüler, yoğun kar yağışı sonrası geçen yıl yaşanan kuraklık ve zamların ardından yeterli saman ve ot stoku yapamadılar. Bu sebeple, donma riskine ve zorlu kış şartlarına rağmen 2 metre karda, eksi 15 derecede keçilerini ormanlık alana götürerek meşe burçları ile aç kalan keçilerini büyük zorluklarla besliyorlar. Munzur dağları eteklerinde kar kalınlığı 2 metreyi buluyor.

Kızık Köyü muhtarı Aziz Kapar Halk TV’ye yaptığı açıklamada bölgede kış şartlarının çok zorlu geçtiğini yem fiyatlarının aşırı zamlandığını belirterek, "Buralarda kış şartları çok zorlu, 3 metre kar yağıyor. Aralık ayından nisan ayına kadar kış devam ediyor. Küçük baş hayvanları dışarı çıkaramıyoruz biz de mecburen içeride besliyoruz. Zamlar nedeniyle yem alma gücü olmayan köylüler, mecburen bu zor şartlarda keçilerini beslemek için ormana götürmek zorunda kalıyorlar" dedi.

'Bizi yönetenler koltuk sevdasında, köylüyü destekleyen yok'

Kızık köyünde küçükbaş hayvancılık yaparak geçinmeye çalışan 72 yaşındaki Ali İhsan Yitik "Yem alma gücümüz yok. Mecburen 2 metre karda keçileri ormana götürmek zorunda kalıyoruz" diyerek, "Yem alamıyoruz, fiyatları aşırı pahalı. Saman alma gücümüz de yok. Artık üretim bitmiş. Üretimin olmadığı bir ülke de bitmiş demektir. Bizi yönetenler hep koltuk sevdasında. İktidara hangi parti gelirse gelsin fark etmiyor. Üretime bir çare bulmuyorlar, köylüyü desteklemiyorlar, koltuk sevdasındalar. İktidardakiler ülkeyi nasıl büyütürüz, ekonomiyi nasıl geliştiririz derdinde değil" ifadelerini kullandı.

Yitik, keçilerin doğumlarının yaklaştığını ve açlıktan ölmemeleri için 2 metre karda yürüttüklerini belirterek, "Keçiler hamile, yakında doğum yapacaklar. Yem alamıyoruz, gücümüz yok. Mecburen bu kıtlıkta keçileri karda kışta dağa, ormana götürüyoruz. Başka bir geçim kaynağımız yok. Götürmezsek keçiler açlıktan kırılır" dedi.

'Hayvanlarımızı yitirme ihtimalimiz var'

Çiftçi Yitik, 2 metre karda keçileri beslemenin zor olduğunu da belirterek, "2 metre karda çok zor. Hava sıcaklığı eksi 10-15 derece, fırtına tipi var. Bu tipide hayvanlarımızı götürmek zorundayız ve bu havalarda, hayvanlarımızı kaybetme riskimiz de var" ifadelerini kullandı.

'Çaresizlikten bu soğukta ormana gidiyoruz'

Eskiden bir keçi satıp, 10 çuval yem aldıklarını belirten Yitik, "Yem nasıl alalım gücümüz mü yetiyor. Biz üreticiden yem alabilsek, o gücümüz olsa, bu karda kışta keçilerimizi zorlu yolculuğa neden çıkaralım? Çaresiz kaldığımız için bu karda keçileri ormana götürüyoruz. Bakın bu oğlaklardan birini eskiden sattığımız zaman en az 10-12 çuval yem alıyorduk şimdi bu oğlağı satsam ya 2 çuval yem alırım ya da almam. Vatandaş her durumda mağdur ve çaresiz. Üretim yok, sanayi yok, iş alanı yok. Biz köylüler, çiftçiler ve üreticiler çok mağduruz bu işin altından kalkamıyoruz" diye konuştu.

2 metre karda tipi içinde keçileri zorlukla yürüten köyüler, en büyük desteği kangal çoban köpeklerinden alıyorlar. Kangal köpekleri, sürünün önünde ve arkasında tek bir keçi kaybolmasın ya da kurtlara yem olmasın diye sıkı takipteler.

Türkiye Haberleri