İzmir’in Buca ilçesinde geçtiğimiz yıl Aralık ayında kumpir yedikten sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan ve ardından yaşamını yitiren Servet Polat’ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada, işletme sahibi hakkında 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Olay 28 Aralık 2024’te meydana geldi. Servet Polat, kızı Bahar Zeyrek ve 11 yaşındaki torunu Gökhan Zeyrek ile birlikte Efeler Mahallesi'nde bulunan bir işletmede kumpir yedi. Aynı gün mide bulantısı, ishal ve kusma şikâyetleri başlayan aile, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu.
Tedavi sonrası evlerine gönderilen aile bireyleri, ertesi gün rahatsızlıklarının devam etmesi üzerine yeniden hastaneye gitti. Ancak durum ağırlaşan Servet Polat, olaydan iki gün sonra evinin tuvaletinde hayatını kaybetti.
Ailenin şikâyeti üzerine soruşturma başlatan savcılık, işletme sahibi N.D.’yi gözaltına aldı. Yapılan ilk değerlendirmelerin ardından şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İDDİANAME HAZIRLANDI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık N.D.’nin "taksirle ölüme neden olma" suçundan 15 yıla, "bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticareti" suçundan ise 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
İddianamede, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulunun raporuna göre Polat'ın iç organlarında makroskopik ve histopatolojik tetkiklerle ölümün meydana geliş şeklinin "gıda zehirlenmesi" sonucu meydana geldiğine yer verildi.
SALMONELLA TESPİT EDİLDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı İzmir Gıda Kontrol Laboratuvarı’nın analiz sonuçlarına göre, Polat’ın tükettiği kumpir örneğinde salmonella bakterisi tespit edildi. İddianamede, işletmede satışa sunulan kumpirin insan sağlığını tehdit edecek nitelikte olduğu ve ölüme yol açacak şekilde bozulmuş ya da kirlenmiş gıda kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
İddianame İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.