Türkiye'de uzun süredir yürütülen ve rasyonel olmayan ekonomi politikalarına karşı, çok sayıda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin kredi notunu "Yatırım yapılamaz" seviyelere indirmişti.
Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı.
NEDENLER VE BEKLENTİLER
Haziran 2023'ten beri uygulanan önemli politika değişiklikleri ve sıkılaştırmalar, para politikasındaki önceden yapılan hamlelerle birlikte, Fitch tarafından etkin bulundu. Bu değişiklikler, makroekonomik ve dış kırılganlıklardaki azalmayı yansıtıyor.
Fitch'in pozitif görünümü, Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki belirgin düşüşle uyumlu olduğu ve daha düşük cari açık ile güçlü likidite tamponlarına sahip olması beklenirken, dış kırılganlıkların azalmasını yansıtıyor.
RİSK VE BEKLENTİLER
Raporda, enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı belirtildi. Enflasyonun 2024'te ortalama %58'e ve yıl sonunda %40'a düşeceği tahmin ediliyor.
2024'ün ilk çeyreğinden sonra, iç talep ve özel tüketim üzerindeki sıkı politika karışımının, zayıf dış talep ile birleştiğinde büyümenin bu yıl %2,8'e yavaşlayacağı öngörülüyor. 2025 beklentisi ise %3,1 oldu.
POLİTİKA DURUMU VE SONUÇ
Kurum ayrıca, yerel seçimlerin sonucunun politika değişikliğine yol açmayacağı öngörüsünde bulundu. Fitch son olarak 8 Eylül 2023’te görünümü negatiften durağana çekmişti. Fitch'in takvimine göre Türkiye'ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin 6 Eylül'de yapılması planlanıyor.
Piyasalarda verilen karara yönelik beklentiler oluşurken, atılacak adımdan ekonominin tüm bileşenlerinin yanı sıra en fazla Borsa İstanbul'un etkileneceği tahmin ediliyor.