"Vira Bismillah!"

Van Gölü'nde av yasağı sona erdi. Balıkçılar 3 aylık aranın ardından ağlarını Van Gölü'ne atıp "Vira Bismillah" dedi.

Van Gölü'nün endemik türü olan inci kefali, hem bölge halkının geçim kaynağı hem de doğal bir hazine. Üreme dönemlerinde sergilediği eşsiz göç ve üreme davranışlarıyla dikkat çeken bu balık, her yıl belirli bir süre av yasağına tabi tutuluyor.

VAN GÖLÜ'NÜN ÖZEL MİSAFİRLERİ

Her yıl Nisan ayından Temmuz ayına kadar, inci kefalleri üremek için tatlı sulara doğru göç ediyor. Bu süreçte, gölün tuzlu ve sodalı suyundan derelerdeki tatlı sulara doğru zorlu bir yolculuk yapıyorlar. Karşılarına çıkan engelleri aşmak için adeta uçan balıklar gibi hareket eden inci kefalleri, doğanın en etkileyici görüntülerinden birini sunuyor.

İnci kefalinin neslini korumak ve sürdürülebilir bir balıkçılık sağlamak amacıyla, üreme döneminde av yasağı uygulanıyor. Bu sayede, balıkların yumurtlama ve üreme faaliyetleri olumsuz etkilenmiyor. Van İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kaçak avcılığa karşı yoğun denetimler yaparak yasağa uyumu sağlıyor.

BALIKÇILARIN YENİ SEZON HEYECANI

Av yasağı süresince teknelerini karaya çeken balıkçılar, bakım ve onarım çalışmaları yaparak yeni sezona hazırlanıyor. 3 aylık aranın ardından ağlarını tekrar suya atan balıkçılar, bol ve bereketli bir sezon geçirmeyi umuyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, 90 günlük sürenin artık sona erdiğini belirterek, "İnci kefalleri artık Van Gölü'ne döndü. Şimdi balıkçılar heyecanla, umutla bekledikleri inci kefalleri ile Van Gölü'nde tekrardan bir araya gelecek. Bu süre içinde tekneler karaya çekildi.

Bakım ve onarımları yapıldı. Ve umutla yeni sezona başlangıç yapılıyor. Ve ümit ediyorum ki bu sene balıkçılar geçen yıllarda olduğu gibi yine ağları dolu dolu gelir. İnci kefali Van Gölü'nde yaşayan endemik bir balık türüdür. Neslini devam ettirebilmesi için diğer canlılarda olduğu gibi üremesi gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye Haberleri