Venezuela'da tansiyon düşmüyor. Kendini Venezuela geçici devlet başkanı olarak ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido öncülüğündeki muhalifler, bugün Brezilya ve Kolombiya'da depolanan insani yardımı sınırdan geçirerek Venezuela'ya sokmayı planlıyor.
Kolombiya sınırını geçici olarak kapatma kararı
Venezuela hükümeti, Kolombiya'nın 'ciddi ve yasa dışı tehditlerini' gerekçe göstererek bu ülkeyle olan sınırı geçici olarak kapatma kararı aldı.
Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Kolombiya hükümetinden gelen Venezuela'nın egemenliği ve ülkedeki barışa karşı ciddi ve yasa dışı tehditler nedeniyle' iki ülke arasındaki üç geçişin geçici olarak kapatılmasına karar verildiğini duyurdu.
Hükümetin Kolombiya sınırını kapatma kararı, muhalefetin ülkeye "insani yardım" getirmek için verdiği 23 Şubat öncesi alındı.
Venezuela, daha önce de Brezilya ile olan sınırın kapatılmasına karar vermişti.
'Teslim olmak hainliktir'
Venezuela Silahlı Güçlerinin Stratejik Operasyon Komutanlığı'ndan yapılan bir Twitter açıklamasında, "Başkomutan Nicolas Maduro'nun talimatları doğrultusunda kumandanımız Remigio Ceballos, halkın huzur ve güvenliğinin korunması için silahlı güçlere Kolombiya sınırına asker konuşlandırılması emrini verdi" denildi.
Komutanlık'ın başka bir Twitter mesajındaysa "Burada kimse teslim olmuyor, kimse yorulmuyor, teslim olmak hainliktir" ifadelerine yer verildi.
Guaido: İnsani yardım taşıyan konvoy Venezuela'ya doğru harekete geçti
Guaido, en son olarak insani yardım taşıyan konvoyun barışçıl şekilde Kolombiya'dan Venezuela'ya doğru harekete geçtiğini duyurdu.
AFP haber ajansının aktardığına göre sınırın kapatılmasını engellemek isteyen bölgedeki yerli halk arasından en az iki kişi hayatını kaybetti.
'Bu süreçte yaşanacak her türlü şiddetin sorumlusu gaspçı Nicolas Maduro olacaktır'
Kolombiya Devlet Başkanı Duque ve Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, Kolombiya'nın Venezuela sınırındaki Tienditas köprüsünde basına açıklamalarda bulundu.
Duque, Venezuela'ya gönderilmek istenen insani yardımlara ilişkin "Bu süreçte yaşanacak her türlü şiddetin sorumlusu gaspçı Nicolas Maduro olacaktır" dedi.
Karşılıklı 'destek' konserleri
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, insani yardımları "ABD'nin işgalini meşru gösterme yolu" olarak görüyor.
Gerilim, Maduro yanlılarının insani yardım konvoylarının ülkeye sokulması için, Maduro hükümeti üzerinde baskıyı artırmak amacıyla bir konser düzenleme hazırlığı sonrası başladı.
Maduro hükümeti de bu hazırlık üzerine, muhaliflerin konser alanına 300 metre kadar mesafede başka bir konser organize etti.
Cuma günü İngiliz milyarder Richard Branson öncülüğünde Maduro'ya baskı yapmak için düzenlenen konsere Venezuelalı reggaeton yıldızı Nacho, Meksikalı grup Mana, Dominik Cumhuriyeti'nden sanatçı Juan Luis Guerra ve İspanyol sanatçı Alejandro Sanz katıldı.
Maduro'dan Kolombiya kararı
Ne olmuştu?
Venezuela ordusuna mensup 3 askerin Venezuela hükümetinin kapattığı Simon Bolivar Uluslararası Köprüsü üzerinden Kolombiya'ya sığındığı açıklanmıştı.
Venezuela'da, çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı. Son olarak Avrupa Parlamentosu aynı yönde adım atmıştı.
Meksika, Türkiye, Rusya, İran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemişti.
Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkilerinin süreceğini açıklamıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'ya asker göndermeyi seçeneklerden biri olarak göstermişti.