Vatandaş yağmur beklerken Türkiye'yi bekleyen felaket senaryosunu böyle açıkladı! 2050 felaketin yılı oluyor

Türkiye kavurucu sıcakların etkisinde bunalırken Akademisten Prof. Dr. Yusuf Demir felaket senaryosunu açıkladı.

Türkiye’nin gelecekteki yağış miktarı ve iklim değişikliği hakkında önemli açıklamalarda bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, 2050 yılına kadar Karadeniz Bölgesi dışındaki bölgelerde yağış miktarının yüzde 10 oranında azalacağını ve ortalama sıcaklığın 2,5 derece artacağını belirtti. Demir, bu değişimlerin tarımsal üretim üzerinde ciddi etkileri olacağını ve doğal afet risklerinin artacağını vurguladı.

"CİDDİ KURAKLIK TEHLİKESİ ALTINDAYIZ"

Prof. Dr. Demir, son aylarda Türkiye’de yaşanan yağış miktarındaki azalma ve kuraklık durumuna dikkat çekerek, "2024 yılında da ciddi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımızı söylemek yanlış olmaz. Haziran ayında yağış düşüş miktarı belli bölgelerde yüzde 50’ye varan oranlarda azaldı" dedi. Demir, kısa sürede yoğun yağışların sel felaketlerine neden olduğunu ve bu durumun yağış rejimindeki düzensizliklerin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Tarımsal üretim açısından gelecekte büyük tehlikeler olduğunu ifade eden Demir, "Tarımsal üretimin nitelik ve niceliği ciddi anlamda etkilenebilir. Yağışın düzenli olması, sıcaklıkların mevsim normallerinde gitmesi ve kuraklığın olmaması tarımsal üretim için çok önemlidir. Düzensiz yağış rejimi ve artan kuraklık, belli ürünlerde ürün kaybına ve kalitesinde düşüşe sebep olabilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Demir, yerel yönetimlerin ve çiftçilerin meteoroloji uzmanlarıyla iş birliği yaparak bölgesel bazda tedbirler alması gerektiğini vurguladı ve "Yangın, sel, hortum gibi doğal afetler konusunda tedbirli olmamız gerekiyor. Özellikle betonlaşmanın fazla olduğu şehir merkezlerinde mutlaka hazırlıklı ve tedbirli olmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye Haberleri