halktv.com.tr Haber Merkezi
Takvimler 1857 yılının 8 Mart'ını gösteriyordu. ABD'nin New York kentinde, 40 bin dokuma işçisi kadın, insanca çalışma koşulları talebiyle fabrikada greve başladı. Ancak ABD polisi, kadın işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. Fabrikada kilitli kalan kadınlara polisin devam eden saldırısı sonrası yangın çıktı. Çıkan yangında 129 kadın işçi yaşamını yitirdi. Eşit işe eşit ücret isteyen kadınlar, sermayenin bekçiliğini yapan ABD polisi tarafından 8 Mart 1857 tarihinde katledildi.
Komünistlerin çabaları sonuç verdi
28 Şubat 1909 tarihinde ise Amerika Sosyalist Partisi, New York'ta bir "Kadınlar Günü" düzenledi. Danimarka'nın Kopenhag kentinde 1910 yılında, yani New York'taki Kadınlar Gününden bir yıl sonra, 2'nci Sosyalist Enternasyonel'e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker, Rosa Luxemburg ve yoldaşları, bundan böyle her yıl bir Kadınlar Günü düzenlenmesi gerektiği yönünde bir öneri getirdi ve konferansta bu öneri oybirliği ile kabul edildi.
İsim değişikliği
1917 yılında, Sovyet Rusya'da kadınlar oy hakkı kazandı. 8 Mart ilk kez Sovyetler'de ulusal bayram ilân edildi. 1921 yılında, Moskova'da düzenlenen 3'üncü Komünist Enternasyonal kapsamında Uluslararası Komünist Kadınlar Konferası'nda 8 Mart için Dünya Emekçi Kadınlar Günü ismi koyuldu. Fakat bu çok uzun sürmedi ve 1930'larda faşizme karşı birleşik cephe politikalarına geçiş sürecinde yeniden Dünya Kadınlar Günü ismi benimsendi.
Kapitalist ülkeler, kadınların sesine boyun eğdi
Birinci ve İkinci Dünya Savaşları (Emperyalist paylaşım savaşları) arasında sosyalizmin yayılmasından korkan birçok kapitalist devlet, Dünya Kadınlar Günü anmalarını yasakladı. Ne var ki 1960'ların sonunda ABD'de bir dizi gösteri gerçekleşti ve kadınlar, anma günlerini yeniden kazandı. ABD'de anmaların yeniden başlamasıyla birlikte Batı Bloku (kapitalist blok) ülkelerinde daha güçlü şekilde gündeme gelen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 16 Aralık 1977'de aldığı kararla resmen anma günü olarak kabul edildi.
Günümüzde hâlen bazı ülkelerin büyük ölçüde görmezden geldiği, bazı ülkelerde kutlandığı, bazı ülkelerde protestolar düzenlendiği bu gün; artık Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak yerini yeniden almış durumda.
Türkiye'de bu yılki kutlamalar
Bu sene Türkiye'nin birçok ilinde kadınlar yine sokaklara çıkarak haklı mücadelelerini seslendirecekler. Kadın yürüyüşleri, son yıllarda polisin çok sert müdahalelerine maruz kalmış ve gaz bombaları, coplar, gözaltılar ile sonuçlanmıştı.
Baskılara karşı, yaşam haklarını savunan kadınların bu yılki buluşma noktaları ve saatleri şöyle:
- İstanbul: Kadıköy İskele Meydanı/ 14.00
Feminist Gece Yürüyüşü / Taksim Fransız Kültür Merkezi önü/ 19.00
- Ankara: Kolej - TED Üniversitesi önü/ 14.00
Feminist Gece Yürüyüşü/ Sakarya caddesi/ 20:00
- İzmir: Alsancak ÖSYM önü/ 16.00
Feminist Gece Yürüyüşü / Türkan Saylan Kültür Merkezi önü/19.00
- Antalya: Aydın Kanza Parkı/ 14.00
Feminist Gece Yürüyüşü/ Üç kapılar/19:00
- Artvin: Otopark önü/ 13.00
- Edirne: Belediye önü/ 14.00
- Bursa: Kent Meydanı/ 14.30
- Tunceli: Sanat Sokağı / 12.00