Van'da 19 can alan tehlike NASA tarafından görüntülendi!

Van'da göl, göletler, dereler ve sulama kanallarında 19 kişinin boğuldu. Uzmanlar Van Gölü'ndeki akıntı sistemlerinin önemine dikkat çekerken ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından güçlü akıntılar fotoğraflandı.

Bu yıl Van'da sıcak havalara bağlı olarak göl, göletler, dereler ve sulama kanallarında 19 kişinin boğulduğu bildirildi. Van Gölü'ndeki akıntı sistemlerinin önemine dikkat çeken uzmanlar, özellikle gölde serinlemek isteyenlerin bu akıntılara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladılar. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Mustafa Akkuş, gölde bulunan 5 ana akıntı sisteminden bahsederek, özellikle Erciş Körfezi'nde ve Tatvan Körfezi'nde oluşan akıntıların güçlü olduğunu açıkladı.

Van Gölü, 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanı ve 461 metre maksimum derinliği ile büyük bir ekosistem olarak öne çıkıyor. Göldeki akıntılar, özellikle rüzgarlı dönemlerde daha da güçlenerek tehlike oluşturabiliyor. Dr. Akkuş, göl çevresinde güvenli plaj sayısının artırılması gerektiğini ve her plajda cankurtaran bulunması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, NASA tarafından düzenlenen 'Dünya Turnuvası' adlı fotoğraf yarışmasında Astronot Kate Rubins tarafından çekilen Van Gölü fotoğrafının, göldeki güçlü akıntıları net bir şekilde gösterdiği ifade edildi. Bu fotoğrafta, özellikle Erciş tarafındaki akıntıların ve gölün farklı bölgelerindeki akıntıların izleri görülüyor.

Türkiye Haberleri