Son günlerde koronavirüs salgınıyla birlikte keneler tarafından taşınan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü yeniden korku yaratmaya başladı.
Anadolu Ajansına açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mehmet Balcı, KKKA'ya karşı yurttaşların aldığı yanlış önlemlere karşı uyardı.
"Kenelerin üzerine sigara basmayın"
Balcı; kenelerin üzerine sigara basmanın, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmenin kenenin kasılmasına sebep olduğunu belirtti.
Balcı şu ifadeleri kullandı:
Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak elle öldürülmemeli ve patlatılmamalı. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalı.
Kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden gerekli önlemler alınarak çıkarmalı. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalı. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalı. Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya birkaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının semptomları neler?
Koronavirüs hastalığıyla benzer semptomlar gösteren KKKA; ateş, hâlsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, ishal gibi belirtiler gösteriyor. Virüs, ağır vakalarda kanamadan ölüme kadar seyredebiliyor.