İstanbul Üsküdar’da bulunan ve 1’inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı statüsünde yer alan Validebağ Korusu’na Üsküdar Belediyesi ekiplerince dün sabah saatlerinde hafriyat döküldü.
Vatandaşların tepki gösterdiği gelişmenin ardından birçok kişi bölgede nöbet tuttu.
63 yaşındaki kadın darp edildi
Belediye ekiplerine karşı kurulan barikata katılan 63 yaşındaki bir kadın darp edildi. Yaşananları anlatan kadın; "Doğayı öldüremezsin" diyerek isyan etti.
Koru'da belediye tarafından dökülen molozlar Validebağ Gönüllüleri tarafından yapılan insan zinciri ile temizlendi.
HalkTV ekranlarında yayınlanan Özlem Gürses'le Kayda Geçsin programına bağlanan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen İstanbul Anadolu Yakası’nın en büyük doğal yeşil alanlarından Validebağ Korusu'na dökülen molozlarla ilgili konuştu.
Validebağ Korusu ile ilgili çalışmaların 17 yıllık bir geçmişi olduğunu ifade eden Türkmen atılan her adımın 'Validebağ Gönüllüleri' grubu ile paylaşıldığını ancak 17 yılda herhangi bir ilerleme kaydedilemediğini aktardı.
Validebağ Korusu'nun 1999 yılında kendileri tarafından 1. Derecede Sit Alanı ilan edildiğini, bu nedenle imara açılmasının mümkün olmadığını kaydeden Türkmen "Burayı bugün değil elli yıl sonra da imara açamazsınız" dedi.
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen, koruda çalışma yapılması ve dün sabaha karşı hafriyat dökülmesi ile ilgili sorulara yanıt veren Türkmen, "Mahkemenin gerekçeli kararında, imar iznine tabi olmayan orman faaliyetlerinin yürütülebileceği ifade ediliyor. Yapılan çalışma da bu kapsamda gerçekleştirilmiştir. Oraya hafriyat dökülmesi söz konusu değildir. Ancak toprak taşınırken bir kamyonun içinde kalan hafriyat toprakla birlikte oraya dökülmüştür. 5 Dakika içerisinde de ekiplerimiz tarafından temizlenmiştir" diye konuştu.
Koruda bir vatandaşın darp edilmesi olayını hatırlatan Gazeteci Timur Soykan'ın "Bu konuda bir soruşturma başlatacak mısınız?' sorusu üzerine Türkmen, "Karşılıklı bir itiş-kakış söz konusu ama bir vatandaşın darp edilmesini asla tasvip etmeyiz. Böyle bir durum yaşanmışsa gereği neyse yaparız" dedi.
Gazeteci Murat Ağırel ise Türkmen'e "1. derecede Sit Alanı ilan edilen bir yerde beton aydınlatma direkleri ve otopark yapmayı vaadettiniz mi?" sorusunu yöneltti.
Türkmen, "Bizim yaptığımız projenin hiç bir yerinde bir metrekare otopark yok, bir metreküp beton yok. Bunun aksini iddia eden çıksın söylesin.
Türkmen'in bu açıklaması üzerine Üsküdar Belediyesi tarafından hazırlanan bir broşürü ekrana getiren Ağırel, "Sayın Başkan siz yok diyorsunuz ama bu broşürde 500 araç kapasiteli otopark taahhüdünüz var!" dedi.
Türkmen broşürdeki bu otoparkın Validebağ Öğretmen Evi'nin önündeki otopark olduğunu dile getirdi.
Ne olmuştu?
Validebağ Korusu, 1999’da “doğal SİT alanı” olarak tescillendi. 2014’te iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruya yönelik müdahaleler 2014’te başladı.
Koru için 2018’de “Millet Bahçesi projesi” hazırlandı ancak bu proje de gönüllülerin verdiği mücadele sonucunda hayata geçmedi. Üsküdar Belediyesi Meclisi Mart 2020’de, “olağanüstü” gündemle toplandı ve mülkiyeti Hazine’ye ait olan korunun 261 bin metrekarelik bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti.
Bu gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Nisan’da Üsküdar’ı ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi’yle “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi”ni hayata geçireceklerini duyurdu.
18 Haziran’da yaptığı konuşmada, 21 Haziran Pazartesi günü korudaki projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlattı.
17,6 milyon liralık “Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi” ihalesi ile koruda 88 dönümlük alana saha çimi döşenmesi planlanıyordu.