Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üreticinin elinde kalan patates ve soğanların alınacağını açıklaması üzerine Niğdeli patates üreticileri, ürünlerini depolayıp TMO'nun görevlendirdiği yetkililerin gelerek patatesleri almasını bekliyor. Ancak beklenen alım bazı bölgelerde henüz gerçekleşmedi.
Niğde'de patates alımı yeterli olmayınca tonlarca ürün ambalajlı halde depolarda ya da güneşin altında bekletiliyor. Bölgeyi ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftlik, Menendiz, Edikli, Konaklı, Orhanlı bölgesinde patates ekiliyor. Çiftçi, sonbaharda 1 liraya mal olan patatesleri 60 kuruşa satamayınca depolamak zorunda kaldı. Tüccar gelip, ürünü almadı” dedi.
Bir üretici, “20 gündür bunu üstü kapalı şekilde bekletiyoruz. Biz 15 kuruşa alıcı bulamadık. Bize sıra ne zaman gelir, ne zaman gelmez bilmiyoruz. Geleceğini de zannetmiyorum, kaldık. Kara kara düşünüyoruz” dedi.
“80 ton patatesi satamadım”
Yeşilgölcük’te patates üreticisi bir çiftçi ise 200. sırada olduğunu paketlediği patatesine alıcı beklediğini söylüyor. Üretici, “Bu sene 80 ton patates elde ettim ama hiç satmadım daha. 15 tonunu 15 kuruştan hayvanlara gönderdim. Zaten bir tır patates 5 bin liraya mal oluyor, maliyet biniyor. Bu sene patates ekmeyeceğim. 45 yaşındayım 45 yıldır da patatesle uğraşıyorum. Bu sene komple fasulye ekmeyi düşünüyorum, patatesten zarar ettim. Zarar ettiğim mahsulü ekmek istemiyorum” diyor.
Yeşilgölcük Belediye Başkanı Ramazan Tuncay ise, “Şu an Gölcük’te 200 vatandaşta patates var. Bugün Gölcük’e 200 tır gelmesi lazım ki patatesler bitsin. Eğer 15-20 gün daha uzatırlarsa patatesin hali bu, çürümeye başlayacak” dedi.
“Patates alınmazsa atacağım”
Niğde Bozköy’de de durum aynı. Çiftçilerin depolardaki patatesleri filizlenmiş, birçoğu çürümüş durumda. Bozköylü patates üreticisi, “Şu anda burada 50-60 ton ürün var. Elektrik borcumuz var. Gübreciye, ilaççıya borçluyuz. Biz bir ekmek yiyelim derken bize vurdu. Şu anda Bozköy’e günlük iki araba giriyor. Bozköy’de 200 arabalık mal (ürün) var. İkişer araba gelmiş olsa, 50 gün. 50 gün boyunca bu patatesin dayanması mümkün değil. Biz devletimizden hızlanmasını bekliyoruz. İlçe, ‘Bu patatesiniz kalabilir de’ diyor. Benim 250-300 ton patatesim vardı. 50 tonunu sattım. 3-4 arabalık mal var ama tır gelmiyor” diyerek elindeki patatesin alınmaması durumunda “atacağını” söylüyor.
"15 kuruşa alıcı bulamadık"
25 ton patatesinin, paketleyip; güneşin altında alınmasını bekleyen bir diğer çiftçi ise, “20 gündür bunu, üstü kapalı şekilde bekletiyoruz. Süt Birliği’ne, Ziraat Odası’na yazdırıyoruz ama bir şey yok. Biz 15 kuruşa alıcı bulamadık. Bu patatesin 80 kuruş maliyeti var. 15 kuruşa satıyoruz. 25 ton falan var. Sıraya alındık, bize sıra ne zaman gelir ne zaman gelmez bilmiyoruz. Ama geleceğini de zannetmiyorum, kaldık. Kara kara düşünüyoruz” diyerek yeni hasattan umur bekliyor.