Shein'in yeni yayımladığı sürdürülebilirlik raporunda, bu vakaların birer çocuk işçi olabileceği veya birkaç çocuğun çalıştırıldığı iki ayrı olay olabileceği net olarak belirtilmemiştir.
Çin yasalarına göre, çocuk işçi olarak değerlendirilen kişiler 16 yaşından küçüklerdir. Şirket, her iki vakada da çocuk işçilerin çalıştığı tedarikçilerle olan sözleşmeleri sonlandırdığını, birikmiş maaşlarını ödediklerini, sağlık kontrolleri gerçekleştirdiklerini ve çocukları ebeveynlerine veya yasal vasilerine geri gönderdiklerini açıkladı. Ayrıca, bu tedarikçilerin 30 gün süreyle askıya alındığı belirtildi.
Shein, Ekim ayında tedarikçi sözleşmelerini, zorla çalıştırma veya çocuk işçiliği tespit edilen durumlarda derhal feshedecek şekilde güncelledi. Raporda, Guangzhou’daki bir fabrikada işçilerin ücretlerinin zamanında ödenmediği sorunun da çözüme kavuşturulduğu kaydedildi.
Shein’in sürdürülebilirlik raporu, Singapur merkezli şirketin halka arz hazırlıkları sırasında yayımlandı. Şirketin Birleşik Krallık'ta halka açılması bekleniyor. Ancak ABD’de olası bir halka arz haberi, şirketin Çin kökenleri nedeniyle yoğun tepkilere yol açmıştı.
Halka açık şirketler, özel şirketlere kıyasla daha sıkı raporlama yükümlülüklerine sahiptir ve bu durum genellikle daha fazla kamuoyu denetimi anlamına gelir. Shein, 2023 öncesinde işçi hakları ihlallerini denetimlerin yüzdesi olarak raporlarken, şimdi daha şeffaf bir yaklaşım sergiliyor.
Shein, 2022 yılında 100 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşarak ABD’deki en büyük hızlı moda markalarından biri haline geldi. Aynı yıl, TikTok'un sahibi ByteDance ve Elon Musk'ın SpaceX’inin ardından dünyanın üçüncü en büyük özel şirketi olarak sıralandı. Financial Times, Shein’in 2022’de 2 milyar dolar kâr elde ettiğini bildirdi.
Aşırı ucuz giysi ve aksesuarlarıyla bilinen Shein, işçileri sömürme, çevre düzenlemelerine uymama, tehlikeli kimyasallar içeren giysiler satma ve tasarımcıların eserlerini kopyalama gibi çeşitli eleştiriler aldı. Geçtiğimiz hafta, Güney Koreli sağlık yetkilileri, Shein ayakkabılarında yasal sınırların yüzlerce katı yüksekliğinde toksik maddeler tespit ettiklerini açıkladı. Özellikle ayakkabılarda yüksek miktarda ftalat adlı kimyasal bileşiğin bulunduğu belirtildi.