TBMM, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için bir yasal düzenleme yapmadan tatile gitti. TBMM Başkanlığı’na 27. Dönemde EYT’lilerle ilgili verilen 23 soru önergesinden 16’sına herhangi bir yanıt verilmedi.
Konuya ilişkin MHP’nin 2018’de verdiği kanun teklifi 2 yıldır komisyonda bekletilirken, Meclis’ten umudunu kesen EYT’liler de “Umut Partisi”ni kurdu.
Kendisine yöneltilen önergelerden yalnızca 3’üne zamanında yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tüm sorulara, “Bahsi geçen hususlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın görev alanına girmektedir” diye karşılık verdi.
Kanunu gösterdi
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ise Oktay’ın kendisine ilettiği önergelerden yalnızca CHP’li Ömer Fethi Gürer’in önergesini, süresi geçtikten sonra yanıtladı. Selçuk, Gürer’in önergede sorduğu, “Gün ve prim tamam olduğu halde yaş nedeniyle emekli olamayanlar için yapılması düşünülen düzenleme ne zaman gerçekleşecektir” sorusunu görmezden gelerek, önergeye “5510 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yaş şartı 58 ve 60 olarak belirlenmekle birlikte kademeli geçiş süreci öngörülerek yaş şartı kademeli olarak 65’e yükseltilmiştir” karşılığını verdi.
Umut Partisi
Öte yandan, Meclis’ten umudunu kesen EYT’liler kendi partilerini kurdu. Umut Partisi adını alan partinin genel başkanı Abdülkadir Bozkurt oldu.
Partisiyle ilgili konuşan Bozkurt, “Tüm mazlumlarım sesi olmak için bu yola çıktık. Ülkede 6 milyon EYT’li varken öncelikle onların sorunlarını çözüp Türkiye gündeminden düşürmeliyiz. Ama Umut Partisi her zaman mağdur ve mazlumların yanında olacaktır” dedi.