Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması olan Chicago Sözleşmesi şartlarına uygun olarak havalimanlarındaki güvenlik uygulamalarını ve denetimlerini yeniden düzenleyen yasa teklifi, Hürriyet'in haberine göre Kurban Bayramı’nın ardından Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.
ARANMAYI KABUL ETMEYENLER UÇAKTAN ATILACAK
Teklif kabul edildiği takdirde, Havaalanlarına ve hava araçlarına geçen tüm yolcular, yanlarındaki eşyaları ve teknik cihazları gerektiğinde el ile kontrol edilip aranacak. Yolcular, kendilerinin ve eşyalarının elle aranmasını kabul etmediği takdirde havaalanı ve hava aracına kabul edilmeyecek.
GEREKTİĞİNDE ELLE ARAMA
Havacılık güvenlik önlemleri, polisin gözetiminde özel güvenlik görevlilerince yerine getirilecek. Özel güvenlik görevlileri, polis gözetiminde kişilerin üstünü, eşyalarını, bagajlarını, kargo ve mallarını teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle arayabilecek.
60 BİN LİRA CEZA
Uçuş izni almadan veya Sivil Havacılık ya da mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında İHA-dron uçuran ve güvenlik güçlerince tespit edilen kişiler, 60 bin lira ceza ödeyecek.
CHİCAGO SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Ülkeler arasında havayoluyla uluslararası taşımacılığın düzenlenmesi, denetlenmesi, işbirliğinin teşvik edilmesi ve ülke halkları arasında dostluk köprülerinin kurulması amacıyla hazırlanan sözleşme. 7 Aralık 1944 tarihinde ABD’nin Şikago kentinde imzalandı. ICAO’nun temel görevleri arasında “Sivil havacılığın uluslararası bağlamda ve küresel ölçekte güvenli ve düzenli gelişimini sağlamak, hava araçlarının barışsever amaçlar için yapılmalarını denetlemek ve teşvik etmek, havayolları, havaalanları ve hava seyrüsefer tesislerinin etkin hâle getirilmesini ve gelişimini sağlamak ve sivil havacılık alanında haksız rekabeti önlemek” sayılabilir.