Nagehan Alçı, 21 Nisan 2021 Çarşamba günü kaleme aldığı "Türküler hala halk müziği midir? Aradığınız o halka şu an ulaşılamıyor" başlıklı bir yazıda İbrahim Kalın ve Erkan Oğur polemiğine atıf yaptı. Alçı yazıda, "Hem İbrahim Kalın'ın hem Erkan Oğur'un hem de medyanın tamamının 'halk müziği' diye kutsadığı olgu olan türküler 2021 Türkiye'sine gerçekten hitap ediyor mu? Daha açık konuşalım… Bir zamanlar gerçekten halk müziği olan yani Türkiye toplumunun yüzde 90 köylerde yaşadığı dönemlerde hakikaten halk müziği olan türküler 2021 senesinin yüzde 90 şehirlerde yaşayan Türkiye'sinde hala halk müziği midir?" ifadelerine yer verdi.
Yazısında, türkülerin Alevi gençlerine de hitap etmediğini söyleyen Alçı, "Biliyorum bana kızan çok olacak ama bir yazar mesuliyetiyle söylemek zorundayım ki türküler ya da bir müzik formu olarak türkü artık bu halkın güncel müziği değildir. Eğer hala İbrahim Kalın ve Erkan Oğur'un yaptığı türden türkülerin 'halk müziği' olarak anılmasında ısrarcıysanız ben de diyorum ki 'türkülerle yoğrulmuş halkımız' zannettiğiniz bir halk artık bu topraklarda yaşamıyor. Ya da diğer bir tabirle aradığınız 'halk'a şu an ulaşılamıyor" dedi.
'Onu bir türkü cahili olarak görüyorum'
Halk müziği sanatçısı Sabahat Akkiraz, Alçı'nın yazısının ardından aynı gün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Daha düne kadar FETÖ diye ölenler, sümüklü mendilini yalayanlar, Kabataş yalancısı olanlar 'türkü'yü ağzına almasınlar. Türkü ile yalan, türkü ile kulluk yan yana gelmez, gelemez. İşte sol ile türkü arasındaki ilişki budur. 'Bozuk düzende düzgün çark olmaz' gerçeğine dayanır bu sevda" ifadelerine yer vererek tepki gösterdi.
Independent Türkçe'ye konuşan Akkiraz, bu sefer "Alçı'ya söyleyecek sözüm yok. Cevap verirsem kendisini ciddiye aldığımızı, önemsediğimizi düşünecektir. O yüzden cevap vermeye gerek görmüyorum. Onu bir türkü cahili olarak görüyorum. Türkü cahillerini de ciddiye almıyorum" diye konuştu.
"Anadolu'ya evlere giderek ne dinleniyor diye bakmış mı?"
Moğollar müzik grubunun kurucularından olan müzisyen Cahit Berkay, Alçı'nın açıklamalarını "çok iddialı sözler" olarak niteledi.
Berkay, "Bunu söyleyen Anadolu'ya gidip evlerde ne dinleniyor diye bakmış mı? Müzik, televizyonlarda söylenen, İstanbul'da dinlenen batı veya yabancı şarkılardan ibaret sanılmasın. Türkülerimiz yıllardan beri en popüler müziğimizdir" dedi.
Dijital platformlardaki dinlenme oranlarının kriter olamayacağını da belirten Berkay, bu platformların birkaç müzik şirketi tarafından kurulduğuna dikkat çekerek, "CD'ye bastıkları şarkıları dijital ortamlarda da çalıyorlar. Türküler ise asırlardır var olmuştur, var olacaktır. Türkülerin gücü kuşaktan kuşağa akan bir karakteri vardır. İnsanlara çip mi takıp ölçeceksin kim ne dinliyor diye? Bizim türkülerimiz o platformlara sığmaz" diye konuştu.
'Müziğine, kültürüne sahip çıkan gençlik yetişiyor'
Halk müziği sanatçısı Tolga Sağ ise halk var olduğu sürece halk müziğinin, gelenek ve göreneklerin devam edeceğini söyleyerek, şöyle konuştu:
Alçı'nın söylediği söz kendini bağlar. Sanılmasın ki gençler halk müziğinden kopuyor. İnsanlar yalnızlaştıkça, ekonomik, sosyolojik sorunlar yaşadıkça kendi kültürel değerlerine daha çok sahip çıkıyor. Gözlemlerime dayalı söylüyorum kendi müziğine ve kültürüne sahip çıkan bir gençlik yetişiyor. Böyle devam ettiği sürece ilgi gelecek kuşaklarda da devam edecek.