Türksat 6A Bu Gece Uzaya Fırlatılacak

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 15 Aralık 2014'te başladığı yolculuğunu bu gece 00.20'de Space X'in Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla uzaya fırlatılarak tamamlayacak.

Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu üretme çalışmalarının ilk ürünü Türksat 6A'nın serüveni resmi olarak 15 Aralık 2014'te başladı ve bu gece Türkiye saatiyle 00.20'de uzaya fırlatılmasıyla tarihe geçecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk mühendislerince üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla, bu gece 00.20'de Space X firmasının ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden yörüngesine fırlatılacak.

Gece yarısı gerçekleştirilecek fırlatma sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesaj yayınlaması bekleniyor. Bakan Uraloğlu da Kennedy Uzay Merkezi'nden canlı bağlantı kurarak yaşanacak heyecanı Türkiye'ye aktaracak.

Bakan Uraloğlu, fırlatma hazırlıklarının sorunsuz bir şekilde ilerlediğini belirterek, "Bu gece bağımsızlığımızın sembolü Türksat 6A'yı başarıyla uzaya göndererek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olmanın gururunu yaşayacağız" dedi.

Uraloğlu ayrıca, uydunun fırlatılmasının ardından kimyasal itki sistemiyle yörüngesine oturacağını ve burada yörünge testlerinin başlayacağını söyledi. Testlerin yaklaşık bir ay süreceğini ve ardından uydunun faaliyete geçirileceğini belirtti.

Türksat 6A, Türkiye'nin en önemli AR-GE projelerinden biri olarak kabul ediliyor ve Türk mühendislerin katkısıyla yüzde 80'in üzerinde yerli teknolojiyle üretildi.

Uraloğlu, "Uydumuz, TV yayıncılığından haberleşme hizmetlerine kadar geniş bir kapsama alanı sunacak ve Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri de kapsayarak 5 milyar insanın iletişim ihtiyacını karşılayacak" dedi.


Türkiye Haberleri