Türkiye'nin En Eski Şarap Fabrikasının Sahibi İmam Çocuğuymuş

Türkiye'nin ilk yerli Şiraz üreticisi ve en eski şarap fabrikalarından birinin sahibi olan Pamukkale Şarapları'nın sahibi ünlü iş insanı Yasin Tokat yaşamını yitirdi. Yasin Tokat'ın vefatının ardından arkasında bir imamın şarap ticareti yapan oğlunun hikayesi kaldı.

Denizli'de 1962 yılında kurulan ve Türkiye'nin önde gelen şarap markalarından biri olan Pamukkale Şarapları'nın sahibi Yasin Tokat, tatil için ziyaret ettiği Kuşadası'nda denizde yüzerken aniden rahatsızlandı. Patronlar Dünyası'nın haberine göre; olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Kuşadası Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Daha sonra Söke Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Tokat, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Hayatını üzücü bir şekilde kaybeden Tokat'ın ardından imam çocuğu olarak kurulan bir şarap fabrikasının hikayesi yatıyor.

YAPTIĞI İŞE BÜYÜK BİR SEVGİ DUYUYORDU

Bir aile işletmesi olarak kurulan Pamukkale Şarapları'nın markalaşmasında önemli bir yere sahip olan Yasin Tokat, “Para kazanmak için değil, iyi şarap yapmak için yola koyuldum.” diyerek yaptığı işe sevgisini anlatmıştı.

Pamukkale Şarapçılık’ın aile şirketinden güçlü bir markaya dönüşme sürecini Tokat şu şekilde anlatmıştı:

"Bölge toprağını, iklimini uzmanlara incelettik. Koşullara en uygun şaraplık üzüm türlerini belirledik. Yurtdışından fide getirttik. Türkiye’deki araştırma enstitülerinden aşı kalemleri aldık. Bunları köylüye ücretsiz dağıttık. Asmaları uzmanlara sürekli kontrol ettirdik. Köylüye tel verdik. Nihayet arzu ettiğimiz kaliteli üzümler üretilmeye başlandı."

TÜRKİYE’NİN İLK ŞİRAZ’I

Güney ilçesi California’daki Napa Vadisi, Fransa’daki Bordeaux bölgesiyle rekabet edecek iklim koşullarına sahip olduğunu anlatan Tokat, bölgede Cabernet Sauvignon, Merlot, Bordo Merlot türü üzümlerin başarıyla yetiştirilmesine aracı oldu.

Tokat'ın 1999’da Türkiye’nin ilk Şiraz bağlarını kurmak üzere harekete geçmesinin ardında da bu başarı yatıyor. "Bağlardan ilk yerli Şiraz’ı ürettik. Chardonnay, Kalecik Karası gibi kaliteli üzüm çeşitlerini de diktik. Bunlardan da şaraplar yaptık. Yerli ve yabancı kökenli üzümlerden Trio adını verdiğimiz beyaz ve kırmızı üçlü kupajlar harmanladık." bilgisini paylaşmıştı.

Türkiye Haberleri