Türkiye'deki gizemli mesaj 2600 yıl sonra okundu

2.600 yıllık gizem çözüldü! Kral Midas tarafından yaptırılan Arslan Kaya anıtında yer alan yazıt, “ana tanrıça” anlamına gelen "Materan" kelimesini içeriyor. Friglerin en güçlü tanrıçası Cybele’ye adanmış bu anıt, tarihi ve kültürel mirasa ışık tutuyor.

Kral Midas tarafından yaptırıldığı bilinen 52 metre yüksekliğindeki "Arslan Kaya" adlı anıtta bulunan gizemli bir yazıt, 2.600 yıl sonra ilk kez okunabildi. Amerikalı tarihçi ve arkeolog Prof. Mark Munn, güney Türkiye'de bulunan yapıya yaptığı ziyarette nadir bir fotoğraf çekerek yazıtın detaylarını ortaya çıkardı.

The Sun'ın haberine göre bu anıt, Frigyalılar tarafından inşa edilmiş ve "Materan" kelimesini içeriyor. Antik Hint-Avrupa dilinde bu kelime “ana tanrıça” anlamına geliyor. Yazıtta ayrıca aslanlar, sfenksler ve tanrıça Cybele'nin tasviri yer alıyor. Friglerin çoktanrılı dininde Cybele, doğanın kontrolünü elinde bulunduran güçlü bir tanrıça olarak kabul ediliyor.

OLAĞANÜSTÜ KEŞİF NASIL YAPILDI?

Mark Munn, nisan ayında yaptığı ziyaret sırasında, anıtın aşınmış yazıtının detaylarını ortaya çıkaran bir fotoğraf çekmeyi başardı. Bu, doğru ışık koşulları sayesinde mümkün oldu. Munn, “Eğer ışık uygun değilse, bu detaylar kayalar üzerindeki çatlaklardan ayırt edilemez” dedi.

Yazıtın merkezinde yer alan "Materan" kelimesi, anıtın ana tanrıça Cybele’ye adandığını doğruluyor. Ancak diğer harfler tam olarak okunamıyor. Munn, bu kelimenin bir cümlenin nesnesi olduğunu, yazıtın devamının anıtı kimin yaptırdığına veya tanrıçaya adadığına dair bilgi verebileceğini belirtti.

FRİG ANITLARI VE TARİHİ ÖNEMİ

Arslan Kaya, Batı Anadolu'daki Frigya Yaylaları’nda bulunan sekiz büyük anıttan biri. Bu anıtlar, genellikle tanrıça Cybele’ye adanmış tapınaklar veya kutsal yapılar olarak değerlendiriliyor. Arslan Kaya’nın özellikle diğer anıtlardan farkı, tanrıçanın hem isminin hem de figürünün aynı yazıtta bulunması.

Bu anıt, milattan önce 6. yüzyılın başlarına tarihleniyor ve zamanla define avcıları tarafından zarar görmüş olsa da bu keşif, anıtın daha fazla tahrip olmadan önce önemli bilgiler sağladı.

Prof. Munn’un çalışması, daha önce okunamaz olduğu düşünülen yazıt üzerindeki tartışmaları sonlandırdı ve Frig kültürüne dair yeni bilgiler sundu.

Türkiye Haberleri