Gazetecilikte Kadınlar Koalisyonu (CFWIJ), 3 Mayıs Basın Özgürlüğü günü dolayısıyla, internet sitesinde, “2021 yılında basın özgürlüğü raporu kadınlar için neye benziyor?” başlıklı bir değerlendirme yayımladı.
Değerlendirmede; kadın gazetecilere yönelik hak ihlalleri, karşılaştıkları tehdit ile saldırılar ve taciz vakalarını belgelemeye, kadın gazetecilerin haklarını savunmaya devam edildiği belirtildi.
Değerlendirmede, “Türkiye'nin, 2021'in ilk çeyreğine göre, kadın gazetecilere yönelik şiddet, tehdit, gözaltı ve hak gaspında, dünyanın herhangi bir yerindeki dava sayısından daha fazla dava sayısına sahip olduğu” belirtildi.
'114 kadın gazeteci hak gaspına, saldırıya uğradı ve gözaltına alındı'
CFWIJ, “Türkiye genelinde, sahada 114 hak gaspı, gözaltı ve saldırı vakasının yakından izlediğini ve belgelediğini” bildirdi. CFWIJ, Türkiye'de, kadın gazetecilere yönelik ihlalleri şöyle sıraladı:
- Kadın gazetecilere yönelik kaydedilen olayların yüzde 46,4'ünü hak gaspı oluşturuyor.
- En az 50 kadın gazeteci, sosyal medyada paylaştıkları paylaşımları nedeniyle mahkemeye çıktı.
- Türkiye'de kadın gazeteciler sıklıkla iftira veya terörle ilgili suçlamalarla karşı karşıya. Yılın başından beri üç kadın gazeteci hapis cezasına çarptırıldı.
- Oda TV Ankara Temsilcisi Müyesser Yıldız, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde hapis cezasına çarptırılan kadın gazeteciler arasındaydı.
- ‘Van'da helikopter haberi’ nedeniyle tutuklanan gazeteciler Şehriban Abi ve Nazan Sala iddianamenin tamamlanmasının ardından mahkemeye çıktı.
- Türkiye'deki iç karışıklıkları haber yaparken polis şiddetine maruz kalan 14 kadın gazeteci gözaltına alındı.
- Sahadaki kadın gazeteciler de artan baskı ve polis şiddeti ile karşı karşıya kaldı. Boğaziçi Üniversitesi öğrenci protestoları, 1 Mayıs İşçi Bayramı için planlanan etkinliklere getirilen kısıtlamalar ve İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilmesi, ülkedeki kitle hareketlerini beraberinde getirdi.
'Türkiye'de kadın gazetecilere yönelik ihlaller cezasız kalıyor'
Değerlendirmede, “2021'in ilk çeyreğinde, Türkiye'nin ABD, Myanmar ve Belarus ile kadın gazetecilere yönelik tehdit, taciz ve hak ihlallerinin düzenli olarak cezasız kaldığı ülkeler arasına katıldığı” belirtildi. Bu kıstaslarla değerlendirilen diğer ülkeler ise Rusya, Hindistan, Pakistan, Meksika ve İran oldu.
CFWIJ, "3 Mayıs Basın Özgürlüğü" gününde, "Dünya liderlerine, gazetecilerin ifade özgürlüğünün korunduğu ve gazetecilerin zulüm korkusu olmadan gazetecilik yapabilecekleri bir dünya kurma" çağırısı yaptı.
Basın özgürlüğü toplumsal bir görevdir
TGS'den 'Basın Belada' kampanyası