Türkiye ve Afganistan Arasında Çoban Trafiği! "150 Bin Kişiye İhtiyaç Var"

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, iktidarın Afganistan ile çoban istihamı için masaya oturduğunu açıkladı. Çelik, önceliklerinin Türk çobanlar olduğunu söylese de acilen 150 bin kişiye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Türkiye'de sık sık gündeme gelen Afgan çoban tartışmaları yine alevlendi. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik Afgan çobanlarla ilgili AnkaHaber Ajansı'na konuştu.

Nihat Çelik, 100 bin liraya çoban bulanamıyor iddialarını da yalanladı. Halihazırdaki Afgan çobanların Türkiye'den gönderilmesi ile hayvan sayısının düşüşe geçtiğini söyleyen Çelik, "Bu kaybı telafi etmek bayağı zaman alacak. Biz bakanlarımıza bu konuyu sık sık dile getiriyoruz. Bizim önceliğimiz Afgan çobanlar değil, kendi vatandaşlarımızın bu işi yapmasıdır. Birinci planımız yerli çobanlarımızı bu işe yönlendirmemiz, ikinci planımız sınırlandırılmayla Afgan çobanlar istihdam edilebilir" dedi.

Çelik, istihdam ettikleri Afgan çobanlara güvenemediklerini de belirtti. Belirli bir statü altında çalışmadıkları ve sabıka kayıtları bilinmediği için AKP'nin yasal düzenleme için adım atmasını olumlu bulduklarını söyledi.

"ADAM KIRMIZI BÜLTENLE ARANSA BİLE BİZ BİLMİYORUZ"

Çelik, acilen 150 bin çobana ihtiyaç duyduklarını belirtip hükümetin Afganistan ve Türk Cumhuriyetleri ile yabancı çoban istihdamı için görüşmeler yaptığını bildirdi.

Çelik, şunları kaydetti:

"Şu anda böyle bir çalışma var. Yabancı çobanların istihdamıyla ilgili taslak bir çalışma var. Bu çalışma devam ediyor. Yabancı çoban istihdamı yasal mevzuata dayanarak ve karşı taraftaki ülkelerle iş birliği protokolü yaparak istihdam sağlanabilir. Bu durum bizim için çok iyi olur. Bir konu daha var. Çalıştırılan yabancı çobanların gerçek kimlikleri bilinmiyor. Bunların bir suç kaydı var mı, aranıyor mu, bilmiyoruz. Adam kırmızı bültenle aransa bile biz bilmiyoruz. Şu anda hükümetin bu çalışmayı yapması bize de güvence verir. Biz de kendimizi güvende hissederiz."

Türkiye Haberleri