CNN TÜRK'ten Ceren Meriç'e konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıl 6 Şubat tarihinde dünya ölçeğinde 2 büyük deprem yaşadık. Yeryuvarının Anadolu karasının çok önemli bir kısmında, çok ciddi bir stres bindirmesi yani kayalara uygulanan yükün artması söz konusu oldu.
Özellikle Maraş’tan, Hatay’ya kadar uzanan artçı depremler olarak niteleyebileceğimiz depremler oluyor.
Gerek 6 Şubat depremleri, gerek onu takip eden 20 Şubat Hatay depremi o faylarının önemli oranda hareket etmesine ve üzerlerinde yıllardır birikmiş olan stresin boşalmasına neden oldu.
O BÖLGEDE YİNE BÜYÜK DEPREM OLUR MU?
Bu yörede, deprem olan bölgelerde bir daha deprem beklemediğimizi söyleyebilirim. Bu depremin olması bütün Anadolu’yu ciddi anlamda etkiledi. Deprem sayısının artmasına, Orta Anadolu’ya kadar uzanan geniş bir kesimin Doğu Anadolu’nun, Hakkari’den başlayan Hatay’a kadar uzanan fayın kuşağın sık sık deprem üretmesine neden oldu. O tarihten itibaren farklı bölgelerde ve büyüklükte depremler oluyor.
BENZER DEPREMLERİN EN ÇOK HANGİ BÖLGELERDE OLMASI BEKLENİYOR?
Hakkari'den başlayan bu kuşak bizim levha sınırı dediğimiz özellikle kayaların çok şiddetli deforme olduğu bir kuşağı gösteriyor. Bu bölge içerisinde yaşanabilecek depremler bizim için çok sürpriz olan depremler değildir. Zaten haritaya da baktığımızda Doğu Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da ve Akdeniz'e yakın kesimlerde deprem etkinliği 1 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Bu belki 1 yıl belki birkaç yıl daha devam edecek. Bunların içerisinden bazı depremlerin 5'in üzerine çıkmasını bekliyoruz. Bu konuda yapılmış ciddi yayınlar var.
Bunun dışında Akdeniz'de sürekli deprem oluyor. Özellikle Girit'ten başlayan Rodos'a gelen oradan Antalya açıklarından Kıbrıs'a ve Hatay'a kadar uzanan bir kuşağımız var. Bu bir deprem kuşağı. Burada da yine depremler oluyor. Fakat geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Antalya depremi, Fethiye açıkları, Rodos depremi gibi depremler derin depremler. Bunlara yüzeye çok fazla etki etmiyorlar. 40 kilometre, 60 kilometre derinde oluyor.
ÇANAKKALE'DE YAŞANAN DEPREM: BÖLGEDE BÜYÜK SARSINTI BEKLENİYOR MU?
Batı Anadolu'ya baktığımız zaman, zaten dünyanın en sık deprem olan bölgelerinden bir tanesi. Son yaşanan önemli depremlerden bir tanesi Çanakkale-Yenice'de 4.9 büyüklüğünde bir depremdi. Burası 1953 yılında kırılan bir fayın üzerinde geldi. Dolayısıyla burada çok büyük deprem beklentimiz yok.
SAMSUN AÇIKLARINDAKİ DEPREM 'SÜRPRİZ DEPREM'
Türkiye'de dün yaşadığımız sürpriz depremlerden bir tanesi Samsun'du. 1943'te Ladik'te olan bir depremle sarsılmıştı ama Karadeniz'in içerisinde bir fay olduğuna dair bir bilgimiz yok. Bu bir fay nedeniyle üretilmiş olabilir ya da deniz altında bir heyelan tarafından da üretilmiş olma olaslığı var. Bunun ne olduğunu konusunda çalışmalar sürüyor.
BÜYÜK MARMARA DEPREMİNİN HABERCİSİ Mİ?
Şöyle bir kural vardır; Küçük depremler genellikle büyük bir depremi tetikleyemezler. Tetikleme dediğimiz hadise, birbirine yakın faylarda genellikle gerçekleşir. Bu anlamda baktığımızda tariflediğimiz depremlerin Kuzey Anadolu Fayı'nın ana koluyla yani Marmara'da beklediğimiz büyük deprem ile bir ilgisi yok.
5'LİK DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL
Türkiye bir deprem ülkesi. Türkiye'nin herhangi bir yerinde 4-5 büyüklüğünde bir deprem olması, ister fay olsun ister olmasın bizler için sürpriz değil."
SAMSUN DEPREMİ İÇİN BİR YORUM DA RAMAZAN DEMİRTAŞ'TAN
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş da Samsun açıklarındaki deprem için sosyal medya hesabından "Atakum açıkları (Samsun, 18km açıkları)
Mw=4.0'lük depremin odak/fay düzlemi çözümü uzun uzun çizilen aktif olmayan Paleoitetis'e ait BİNDİRME FAYI değil. Çok küçük miktarda ters bileşeni olan baskın sol yanal doğrultu atımlı KKB-GGD gidişli kısa bir kırık" ifadelerini kullandı.