Türk ve Yunan gemileri burun buruna geldi! Ege'deki sıcak saatlerin perde arkası

Ege Denizi'nde tansiyon yeniden yükseldi. İtalyan ve Yunan gemileri, Girit ile Güney Kıbrıs arasında denizaltı kablo döşeme projesinde Türk deniz yetki alanına izinsiz girdi. Türkiye, bu girişimi savaş gemileriyle durdurdu. Yunanistan geri adım atmak zorunda kaldı.

Ege Denizi'nde yaşanan olay, Girit ve Güney Kıbrıs arasındaki enerji kablosu projesi sırasında meydana geldi. 22 Temmuz'da İtalyan ve Yunan gemileri, enerji hattı çekimi için Türk deniz yetki alanına izinsiz giriş yapmaya çalıştı. Ankara, bu hamleye 5 savaş gemisi göndererek yanıt verdi.

DİPLOMASİ DEVREYE GİRDİ

Olay sonrası diplomatik kanallar açıldı. İtalyanlar, Türkiye'den geçiş izni talep etti. Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile koordineli bir süreç yürüttü. Türkiye'nin kararlı tutumu sonrası, İtalyan ve Yunan gemileri izinsiz giriş yapmaktan vazgeçti.

TÜRKİYE’NİN KARARLI TUTUMU

Türkiye, Ege'deki deniz yetki alanlarını koruma konusunda kararlılığını bir kez daha gösterdi. MSB Yaşar Güler, Yunanistan'a "Yılda 60 milyon turist geliyor, onu da turist olarak Ankara'da ağırlayabiliriz" diyerek diplomatik bir mesaj verdi.

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın konuyla ilgili kulis bilgileri şöyle:

"Girit ile Güney Kıbrıs arasında deniz altı enerji kablosu çekme projesi kapsamında 22 Temmuz'da olay yaşandı. İtalyan ve Yunan gemileri enerji hattı çekimi için Türk deniz yetki alanına girmeye çalıştı. Edindiğim bilgilere göre Türkiye, kendi deniz yetki sahasının izinsiz kullanılamayacağı konusunda sonuna kadar direndi. O bölgede bir miktar tansiyon yükseldi. Savaş gemileri konuşlandırıldı ve Türk-Yunan tarafları burun buruna geldi. Türkiye'nin deniz yetki alanını korumaktaki kararlılığı üzerine İtalya ve Yunanistan menşeli gemilerin geçişi için izin alınmak zorunda kalındı. Öğrendiğime göre İtalyanlar Türkiye'den geçiş iznini istedi. Diplomasi devreye girdi, Dışişleri Bakanlığı'nın koordinesinde diyalog kuruldu ve Yunanistan ile diplomatik süreç yürütüldü. Hangi koordinatlarda izin verileceği belirlendi ve Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait gemilerin kontrolü altında enerji hattı çalışması tamamlandı."

Canova'nın edindiği bilgilere göre izin verilen bölge, Kerpe Adası'nın güneyinde 1-2 millik bir alan. Kerpe Adası, 12 Adalar'dan biri olup, Güney Ege'de Rodos ve Girit adalarının arasında yer alıyor. Geçiş istenen ve sonunda izin verilen bölge ise Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasının sınırları içindeki bir alan.

Dün de MSB, "Deniz yetki alanlarımıza saygı duyan ve işbirliği yapan Yunan ve İtalyan makamlarına teşekkür ederiz" açıklaması yaparak konuyu duyurmuş oldu.

YUNANİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Kathimerini'nin aktardığına göre Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynakları şunu belirtiyor:

"Yunan Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü ve zorunlu kıldığı şekilde, Türkiye'nin yasal olarak ayrılmış Yunanistan-Mısır bölgesindeki yasadışı eylemlerine, Yunan Silahlı Kuvvetleri tarafından hiçbir 'saygı' gösterilmemiştir ve gelecekte de gösterilmeyecektir."

Türkiye Haberleri