Türkiye'nin tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük kara aracı ihracatı kapsamında Otokar, Romanya'ya teslim edilecek 1059 adet COBRA II 4x4 zırhlı araç için ilk üretim aşamasını tamamlamak üzere. Şirket, Romanya Savunma Bakanlığı ile imzalanan sözleşme kapsamında ilk 278 aracın üretimini Sakarya’daki tesislerinde sürdürüyor. Araçlara entegre edilecek yerel alt sistemlerin montajı ise Romanya’da yapılacak.
Otokar Askeri Araçlar Genel Müdür Yardımcısı Sedef Vehbi, AA’ya yaptığı açıklamada, bu sözleşme kapsamında COBRA II’nin ilk kez yurt dışında üretileceğini belirtti. Romanya’nın önde gelen savunma şirketlerinden Automecanica S.A. ile yerel üretim ve teknoloji transferi amacıyla ortak girişim kurduklarını vurgulayan Vehbi, sürecin Romanya’daki savunma sanayi kabiliyetlerini artıracağını ifade etti:
“Çalışmalar proje takvimine uyumlu bir şekilde ilerliyor. Tüm süreçlerin koordinasyonu ve takibi, yeni kurulacak olan ortak girişim şirketi tarafından yürütülecek. İlk teslimatların 2025 yılının son çeyreğinde başlaması öngörülüyor.”
Romanya’nın ihtiyaçları doğrultusunda personel taşıyıcı, tanksavar, havan taşıyıcı, keşif aracı, KBRN keşif aracı ve ambulans dahil 10 farklı COBRA II varyantı üretilecek. Satış sonrası destek kapsamında Romanya’da bir bakım ve eğitim altyapısı da oluşturulacak.
Vehbi, bu yapının detaylarını şöyle anlattı:
“Romanya Silahlı Kuvvetlerine her türlü bakım ve onarım hizmetini hızlı bir şekilde sunacak ve kapsamlı garanti hizmeti sağlayacak. Ayrıca ilerleyen dönemlerde son kullanıcılara yönelik özel eğitim programları düzenlenecek.”
COBRA II’nin Romanya’da kaynak, kesim, boya, montaj ve test süreçlerini kapsayan bir üretimle hayata geçeceğini belirten Vehbi, bu anlaşmanın Türkiye'nin teknolojisinin Avrupa’da değer gördüğünü gösterdiğini söyledi:
“Bu proje ile üretim teknolojileri ve mühendislik anlamında Romanya’daki yetkinliklerin gelişmesine katkı sağlayacağız.”
Vehbi, zorlu şartlara sahip ihale sürecinde Otokar’ın NATO ve BM referanslarının etkili olduğunu belirterek, “Türkiye’nin tek kalemde aldığı en büyük zırhlı araç ihracatı sözleşmesine imza attık.” dedi. Şirket, daha önce Estonya’dan da önemli bir sipariş almıştı.
Son olarak Vehbi, Romanya’nın Otokar için Avrupa’daki stratejik merkez haline geleceğini söyledi:
“Ülkede hem kendi iştirakimiz Otokar Land Systems SRL, hem de Automecanica ile ortak girişim şirketimizle varlığımız devam edecek. Her iki kuruluş da Avrupa’nın askeri alımları konusunda aktif olarak çalışacak.”