Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pınar Mert Cüce, koronavirüs pandemisi nedeniyle aşıların taşınmasında karşılaşılan sorunları çözmek amacıyla yeni bir proje geliştirdi.
Bir yıllık çalışmalar sonucunda, hem elektrik şebekesinden hem de güneş panellerinden enerji sağlayan taşınabilir bir aşı dolabı üretildi.
Bu dolap, 200 aşının depolanmasına olanak tanırken, termal kaplama sayesinde sıcaklığı 24 saate kadar koruyabiliyor.
Proje, İngiltere merkezli World Society of Sustainable Energy Technologies (WSSET) ve Oxford University Press tarafından inovasyon ödülü ile ödüllendirildi.
Doç. Dr. Cüce, "Pandemide sağlık çalışanları büyük çaba sarf etti. Biz de mühendisler olarak nasıl katkıda bulunabileceğimizi düşündük. Sonuçta, taşınabilir bir aşı dolabı tasarladık. Bu dolap, nihai kullanıcıya ulaşana kadar enerji ihtiyacı duymadan çalışıyor. Özellikle ulaşımın zor olduğu bölgelerde, fotovoltaik panellerle kendi kendini besleyebilen bir sistem sunduk. Tasarımı, üretimi ve testleri yaklaşık bir yıl sürdü" dedi.
Aşıların saklanması için kullanılan dolapların genellikle buzlarla soğutulduğunu belirten Doç. Dr. Cüce, "Literatürde bu teknikle çalışan bir dolap bulunmuyor. Bizim sistemimiz, güneş ışığı olduğu sürece aşıları uygun sıcaklıkta saklayabiliyor. Güneş ışığı olmadığında ise süper yalıtım malzemeleri sayesinde bu süre 24 saate kadar uzayabiliyor" şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Cüce, projenin özellikle kırsal bölgelerde aşı taşınmasını kolaylaştıracağını belirtti ve "Tasarım, aşıları ulaşımın zor olduğu bölgelerde istenen sıcaklıkta muhafaza edebilmemizi sağlıyor. Uluslararası jürilerin değerlendirdiği projemiz, inovasyon ödülü aldı" dedi.