Tunceli depremi uyarısı! Olası büyük bir depremin hazırlık evresi

Tunceli'deki son deprem, 240 yıl önce deprem olmuş bir fay hattında gerçekleşti. Bu gelişme, olası büyük bir depremin habercisi olabilir mi?

Tunceli’nin Pülümür ilçesinde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem, dikkatleri bölgedeki aktif fay hatlarına çekti. Dr. Ramazan Demirtaş, depremin Türkiye Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fay üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Fay hattının, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun (KAFZ) Yedisu segmentine paralel uzandığı ve 240 yıl önce büyük bir deprem ürettiği ifade edildi.

FAY HATTI VE YEDİSU SEGMENTİ

Yedisu segmentinin 10 km güneyinde yer alan bu fay hattı, küçük bir bloğu sınırlayan iki faydan biri olarak öne çıkıyor. Dr. Demirtaş, Yedisu segmentinin kuzeyde, bugünkü depremi üreten fayın ise güneyde bu bloğu sınırladığını aktardı.

TARİHSEL DEPREMLERİN İZİ

Bu fay hattının batısında daha önce birçok büyük deprem meydana geldi. 27 Ocak 2003’te 6.4, 15 Mart 1992’de ise 6.0 büyüklüğünde depremler kaydedilmişti. Ayrıca, Erzincan segmentinde 13 Mart 1992’de 6.8, Yedisu segmentinde ise 1784 yılında 7.1 büyüklüğünde bir deprem olmuştu.

YEDİSU SEGMENTİNDEKİ TEHLİKE BÜYÜYOR MU?

Son olarak Dr. Demirtaş, bugünkü depremin Yedisu segmentinin sismik boşluk konumunda bulunduğunu ve olası büyük bir depremin hazırlık evresi olarak değerlendirilebileceğini vurguladı. Yedisu segmentinin uzun süredir büyük bir hareketlilik göstermediği biliniyor.

Türkiye Haberleri