Yayımlanan ‘Kontrollü normalleşme’ tedbirlerine ilişkin genelgeye Türk Tabipleri Birliği (TTB) hekimleri tepki gösterdi. TTB, “Parkları, sahilleri kapatıp AVM’leri açarak iktidarın ne hedeflediğini anlamak kolay değil” açıklaması yaptı.
Mersin Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada ise bir ay içerisinde yeni bir pikin yaşanmasının kaçınılmaz olduğu ifade edildi.
Koşullar sağlanmadı
TTB Pandemi Çalışma Grubu’ndan yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün, önlemleri kaldırmanın ön koşulu olarak açıkladığı maddelere dikkat çekildi.
Bu maddeler şöyle:
- Hastalık bulaşının kontrol altına alınması.
- Sağlık sisteminin her olguya test yaparak pozitifleri ayırıp tedavi edebilmesi, her temaslı kişiyi izleyebilmesi.
- Hastalık bulaşı için yüksek risk taşıyan mekânlarda riskin en az düzeye indirilmesi.
- Okullar, işyerlerinde koruyucu önlemlerin alınması.
- Yeni olguların gelişinin yönetilmesi.
- Toplumun yeni normal konusunda eğitilmesi ve güçlendirilmesi.
Açıklamada, kademeli normalleşmenin başladığı 17 Mayıs günü itibarıyla, bu koşulların hiçbirinin Türkiye’de sağlanmadığına dikkat çekildi.
Hükümetin yanlışta ısrar ettiğine vurgu yapılan açıklamada, ‘kademeli normalleşme’ye eleştirilerek “Virüsün bulaşma saati ve günü olmamasına rağmen hafta sonu ve geceleri kısıtlama uygulayarak; parkları, sahilleri kapatıp AVM’leri açarak iktidarın ne hedeflediğini anlamak kolay değil. Aşı olmadığı için cezalandırılan 65 yaş üstü yurttaşlar genelgeyle eve kapatılırken, aşı sıralamasına dahi konulmayan ve asıl riskli grup olan emekçiler her gün kalabalık ulaşım araçlarıyla gittikleri kapalı, havasız, kalabalık mekânlarda çalışmak zorunda bırakılıyor. Aşısız bir halde risk altında çalıştırılanların yanı sıra bir de açlıkla karşı karşıya kalanlar, bu sürede hiçbir geliri olmayanlar bulunuyor. Çıkarılan genelgeler toplum sağlığını öncelemiyor” denildi.
Aşı, test, filyasyon
TTB, acilen yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
- Yaz sonuna kadar hızla en az 55-60 milyon yurttaşın iki doz aşısı tamamlanmalı. Günde 1,5-2 milyon doz aşı yapılmalı.
- Etkin bir filyasyon uygulanmalı, her vakanın temaslıları ve olası vakalar tespit edilip karantinaya alınmalı. Test stratejisi yeniden planlanmalı.
- Kapalı alanların iyice havalandırılması, insanların kapalı alanlarda toplanmasının önlenmesi ve bu alanlarda kalış süresinin kısaltılması sağlanmalı.
- Park, bahçe, sahil, ormanlık gibi açık alanlarda insanlar kurallara uyarak bulunabilmeli.
- Yazılı, görsel ve sanal ortamda topluma yönelik sağlık eğitimleri yapılmalı.
- Pandemiye yönelik bilgiler şeffaf şekilde paylaşılmalı.
En fazla bir ay
Mersin Tabip Odası da dün düzenlediği basın toplantısında, ‘kademeli normalleşme’ programını eleştirdi. Hekimler, “Günlük vaka sayılarının 10 binin üzerinde olduğu, günlük ölümlerin 250’ye yakın olduğu, aşılamada yüzde 12’lerde kalındığı bir ortamda bu salgınla baş edebilmek mümkün değil. En fazla bir ay içerisinde başka bir pik ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz. Sağlık Bakanlığı’na ve hükümete bir kez daha sesleniyoruz: Algıyı değil, salgını yönetin. Ekonomiye ve turizme değil, insana ve sağlığa öncelik verin” dedi.